Sandman zve do světa nočních můr a spánkových chorob

Sandman zve do světa nočních můr (zdroj: ČT24)

Jak se vypořádat s poruchami spánku? Jak mohou člověka naopak obohatit nemoci jako narkolepsie nebo insomnie? Autorská inscenace režisérky Lindy Duškové se zabývá spánkem a jeho poruchami. Představení Sandman, inspirované komiksovou postavou z grafických románů Neila Gaimana, uvedla v pražském prostoru NOD.

Inscenace vypráví příběh Sandmana, tajuplné postavy, která prochází díly autorů Neila Gaimana, E. T. A. Hoffmana nebo Hanse Christiana Andersena. „K Sandmanovi přistupujeme jako k principu. Není to úplně ten Sandman, kterého známe z komiksu, není to ani Hoffman, ani Andersen. Jsou to vlastně všichni dohromady,“ uvažuje Linda Dušková.

Čeho se bojí dospělí

„S režisérkou Lindou Duškovou jsme původně chtěly dělat inscenaci o tom, čeho se bojí dospělí. Jak jsme to téma postupně zkoumaly, tak jsme přišly na to, kdy se vlastně my dospělí nejčastěji bojíme, totiž ve spánku. A svět nočních můr a spánkových chorob nás začal tak přitahovat, že jsme se rozhodly do něj zasadit celý náš příběh,“ popisuje vznik představení dramaturgyně Natálie Preslová.

Autoři inscenace citují Neila Gaimana: „Některé věci nás zneklidňují. To ale není přesně to, o čem tu bude řeč. Jde spíše o ty představy, slova nebo myšlenky, které se pod námi náhle propadnou jako padací dveře a my se řítíme z našeho bezpečného, příčetného světa na jakési mnohem temnější a bezútěšnější místo. Temnoty je nevyčerpatelné množství. Začíná to ve tmě, tak jako my všichni.“ V představení Sandman hrají Kateřina Dvořáková, Pavel Neškudla, Hedvika Řezáčová a Valentin Verdure.

Vydáno pod