Zemřela Olga Hejná, autorka Hajaji

Zemřela spisovatelka a ilustrátorka Olga Hejná, bylo jí 89 let. Hejná patřila mezi zakladatele moderní pohádky, byla také autorkou jména Hajaja, známého rozhlasového skřítka.

Olga Hejná se narodila v roce 1928 v Olomouci. Oba její rodiče byli legionáři, působili jako zdravotníci na Sibiři. Vystudovala sochařství u Jana Laudy na AVU, sochařem byl i její manžel Miloslav Hejný. Zároveň ilustroval některé z jejích knih. V tomto uměleckém oboru pracovala do roku 1967, poté se věnovala převážně tvorbě pro děti.

Dlouhodobě spolupracovala s Československým rozhlasem, kde iniciovala vznik pohádek na dobrou noc pojmenovaných podle skřítka Hajaji. Podílela se i na dětském televizním vysílání. Vydala rovněž velký počet knih, mnohé s vlastními ilustracemi.

Spolupracovala také s dětskými časopisy (Mateřídouška, Ohníček, Sluníčko), za celoživotní přínos v ilustraci pro děti byla před sedmi lety oceněna Zlatou stuhou. Vedle ilustrací se jako výtvarnice věnovala drobné korálkové plastice a později i koláži.