V kůži Gustava Bondiho: Příběh z meziválečného Brna jako divadlo v ulicích

Divadlo Feste se vrací divadlem do minulosti Brna (zdroj: ČT24)

Život brněnského umělce Gustava Bondiho se stal inspirací pro novou hru Divadla Feste. V představení Schauspiel provádí herci diváky brněnskými ulicemi, kde jeho příběh slouží jako vstupenka do města na konci 30. let.

Gustav Bondi působil na počátku století v mnoha rakousko-uherských divadlech, po vzniku Československa se však usadil v Brně a stal se jedním z nejaktivnějších hybatelů místní německé a židovské umělecké komunity. Zemřel v roce 1941.

„Našli jsme v Londýně jeho pravnuka, věnoval nám Bondiho poslední vůli a také spoustu textů, které jsme mohli použít,“ uvedl ke vzniku inscenace režisér Jiří Honzírek. Prostřednictvím osudu tohoto herce, básníka a novináře mají účastníci inscenace možnost prožít si dobu meziválečného Brna a dozvědět se víc o jeho německé a židovské minulosti.

Vytvořit představení na míru konkrétním místům ale není nic jednoduchého. „Hodně času jsme věnovali organizaci. Vlastně není vidět, projevuje se v propojování pohybu ve veřejném prostoru a činoherních situacích,“ upřesnil režisér. Neoddělitelnou součástí hry je i bezprostřední reakce diváků. 

Inscenace Schauspiel navazuje na podobné předchozí projekty, jako byla Okružní jízda odehrávající se v hale brněnského hlavního nádraží. Novinka měla premiéru na festivalu Meeting Brno, při nejbližší repríze se mohou zájemci nechat vtáhnout do osudu Gustava Bondiho 25. května.