V australských fotografiích Bet Orten naráží sny na realitu

Bet Orten vystavuje fotografie z Austrálie (zdroj: ČT24)

„Až budu velká“ nazvala svou výstavu v pražské Kavárně, co hledá jméno fotografka Bet Orten. Instalace vznikla z větší části při rezidenčním pobytu v Austrálii, ze kterého se úspěšná autorka nedávno vrátila.

Své zkušenosti nasbírala Bet Orten převážně v zahraničí. Žila v New Yorku, studium absolvovala na univerzitě v Londýně. Věnuje se módní fotografii, portrétu, dokumentu i krajině. V roce 2012 získala ocenění Fotograf roku Czech Grand Design.

V Austrálii zachytila například opuštěné auto po nehodě jako symbolický náraz mnohých snů z dětství a mládí, které se nutně střetnou s realitou. „Je tam poměrně běžné, že lidi auta prostě nechají opuštěný, protože nemají třeba dostatečnou pojistku. A mně ten výjev přišel neuvěřitelně poetický, ty zmuchlané plechy vlastně vypadají strašně krásně,“ okomentovala Bet Orten tuto svou fotografii.

Na jiné spálila svatební šaty. „Je v tom motiv rozkladu,“ vysvětluje. „Vytvořili jsme s místními takový happening, navíc v místě, kde jsme byli, jsou v létě velkým problém požáry. Oheň zároveň symbolizuje vášeň - a svatba často vášeň může přetavit do něčeho jiného.“

Myslím, že rukopis by měl být nevědomý, protože jakmile začne být vědomý, je to už nějaká póza, kašírka a to nemůže být upřímný.
Bet Orten

Původně chtěla v rámci svého tvůrčího pobytu v Austrálii fotit jen zátiší a zastavit se tak na pár měsíců v čase. Nakonec vznikla i řada portrétních snímků a fotografií, které zachycují autorčinu fascinaci tamní přírodou. Převážnou většinu snímků vytvořila na analogový fotoaparát. V Kavárně, co hledá jméno jsou k vidění do 4. června.