Ostravané mohou poprvé vidět originál středověkého kodexu se zmínkou o Ostravě

Poprvé v historii byl do Ostravy přivezen originál Dražického kodexu. Vzácnou písemnost z přelomu 13. a 14. století si můžou prohlédnout jen několik dní návštěvníci výstavy Ostrava nevídaná, která vznikla při příležitosti letošního 750. výročí první doložené písemné zmínky o městě.

Dražický kodex je uložen v Archivu Pražského hradu, kde má ideální klimatické i bezpečnostní podmínky. Přísná pravidla platila i pro převoz do Ostravy. Knihu bylo možné vybalit z ochranného obalu jen při 18 stupních Celsia a zhruba padesátiprocentní vlhkosti vzduchu. V muzejní vitríně nahradila faksimile.  

„Cena kodexu je vyčíslena na 90 milionů, ale pro českou historii má hodnotu nevyčíslitelnou, protože už z něj existují jen opisy,“ poukázala na vzácnost památky archivářka z Pražského hradu Lenka Kluková. 

Dražický kodex byl sepsán před rokem 1343 pro biskupa Jana IV. z Dražic. Jeho součástí je také „Vypravování o zlých letech po smrti krále Přemysla Otakara II.“. „Pro nás je nejdůležitější, že je v něm první písemná zmínka o Ostravě jakožto biskupském městě,“ uvedla ředitelka ostravského archivu Blažena Przybylová, proč byl kodex na výstavu přivezen.

Dražický kodex je poprvé vystaven v Ostravě (zdroj: ČT24)

Zmínka odkazuje do roku 1279, kdy si 5. ledna přední církevní hodnostáři dojeli pro stvrzení volby pražského biskupa k olomouckému biskupu Brunovi, kterého našli právě ve městě Ostrava.

Jen do neděle, pak kodex vystřídá Petřkovická venuše

V Ostravském muzeu zůstane Dražický kodex vystaven jen do neděle 21. května. „Ostravané můžou tento rukopis vidět v Ostravě poprvé v životě a pochybuji, že ho ještě někdy uvidí v originále,“ upozornila zájemce historička Kateřina Barcuchová.

Výstava Ostrava nevídaná už představila například Testament biskupa Bruna s první písemnou zmínkou o Ostravě z roku 1267. Lidé mohli vidět také Privilegium Karla IV. z roku 1362, kterým panovník povolil ve městě konání výročního trhu. Dalším vzácným vystaveným originálem by měla být od 7. do 11. června Petřkovická venuše. Přes 23 tisíc let stará soška je jedinou štíhlou venuší v Evropě a patří k nejvýznamnějším archeologickým objevům na území Moravy a Slezska.