Pražské jaro přilákalo slavíka z Günzburgu. Zpívá oslnivá Diana Damrauová

V Praze zpívá oslnivá Diana Damrauová (zdroj: ČT24)

Jedna z nejzářivějších operních hvězd současnosti Diana Damrauová v úterý večer vystoupí na festivalu Pražské jaro. Představí tvorbu méně známého skladatele Giacoma Meyerbeera. Pěvkyně zazpívá spolu se svým mužem, francouzským basbarytonistou Nicolasem Testé.

Koncert je součástí evropského turné Belcanto Drammatico, na kterém manželé prezentují výběr árií ze slavných operních titulů 19. století i nové album Grand Opera s tvorbou skladatele Meyerbeera. „Nahrávka Grand Opera je mým splněným snem, do tvorby skladatele Meyerbeera jsem se opravdu zamilovala,“ uvedla Damrauová.

Spolu se svým mužem, který bývá oceňován za interpretaci francouzské hudby, zapějí za doprovodu PKF - Prague Philharmonia árie z Hugenotů od Meyerbeera, Dona Carlose od Giuseppe Verdiho či Manon od Julese Masseneta. Pod taktovkou šéfdirigenta PKF Emmanuela Villauma zazní také díla Richarda Wagnera, Amilcara Ponchielliho a Vincenza Belliniho.

„Není možné poslouchat celý večer jen Meyerbeera, proto jsme se rozhodli zařadit i díla dalších autorů,“ sdělil Villaume. „Je možné nahrát CD s jeho tvorbou, ale postavit na ni celý koncert, to je něco jiného,“ dodal. Podle Testého je nejblíže tvorbě Meyerbeera dílo Verdiho. „Meyerbeer toho pro mě jako pro basbarytonistu moc nenapsal, proto jsme rád, že jako proklad zazní třeba Wagner,“ podotkl zpěvák.

Giacomo Meyerbeer, rodným jménem Jacob Liebmann Beer, byl německo-francouzský operní skladatel a dirigent žijící převážně ve Francii. Svá díla psal v italštině, němčině a francouzštině.

„Z jeho tvorby mám pocit, jako by ji také psali tři skladatelé. Dokázal se přizpůsobit prostředí, ve kterém žil. Nebylo to, jako když Němec napíše italskou operu. Osobně má nejraději jeho jedinečné francouzské skladby s krásnými melodiemi,“ prohlásila Damrauová.

Slavík z Günzburgu

„Zpěvačka Diana Damrauová je známá svým neuvěřitelně širokým repertoárem, které zahrnují role pro koloraturní i lyrický soprán. Vedle toho se tato všestranná umělkyně nevyhýbá ani soudobé hudbě,“ uvedl mluvčí Pražského jara Pavel Trojan.

Hudební kritici přezdívají Damrauovou slavíkem z Günzburgu podle jejího bavorského rodiště a díky jasnému sopránu. Mezinárodní kariéra půvabné blondýny odstartovala na přelomu tisíciletí, v roce 2000 poprvé zazpívala roli Královny noci v Mozartově Kouzelné flétně ve Vídni a o dva roky později v londýnské Královské opeře Covent Garden.

Pozornost vzbudila také v roce 2004 při znovuotevření milánské La Scaly. Roku 2005 účinkovala v soudobé opeře 1984 podle známého Orwellova románu, kde ve dvojroli předvedla i gymnastický provaz. Tentýž rok se poprvé představila v newyorské Metropolitní opeře.

Vydáno pod