Šumavou se šíří Vzteklina. Hádek či Majer ji natáčejí na samotě u lesa

Kdo se mstí v šumavských lesích? Záhadu by mohl pomoct objasnit virolog Kryštof Hádek. Spolu se Stanislavem Majerem, Johanou Matouškovou a Janem Vlasákem začal na těžko dostupné lesní samotě natáčet televizní minisérii Vzteklina.

Režie se ujal Tomáš Bařina, který má na kontě Román pro muže nebo Bobule, Vzteklina je pro něj ale první setkání se seriálovou tvorbou. „Diváci České televize se mohou těšit na čistokrevný thriller,“ slibuje. Tomu odpovídá i volba lokací. Úvodní scény se několik nocí natáčely v lesní chatě, kde prý teploty pod nulou a uměle vytvořený nečas prověřily tvůrce i štáb, zároveň ale podpořily tíživou atmosféru.

Vraždy a tajemství

Podle dramaturga Petra Pauera není vzteklina v názvu seriálu jen pojmenováním nemoci, ale spíš alegorií něčeho tajemného, co se skrývá v historii kraje, kde se děj odehrává.

Příběh začíná v blízkosti jedné šumavské vesnice, kde se objevují nakažená zvířata. Virolog Pavel Rogl (Kryštof Hádek) má za úkol nalézt příčinu a dohlédnout na vakcinaci. Vedle toho je také pověřen vypracováním odborného posudku pro tým kriminalistů vyšetřujících záhadnou dvojnásobnou vraždu, která se stala v okolních lesích. Nelze totiž vyloučit, že vražedné běsnění má spojitost právě s nákazou. Postupně na povrch vyplouvá i tíživé tajemství, které skrývá děsivý příběh poválečné historie vesnice.

„Díky prostředí Sudet to bude hodně syrové. Kriminální zápletka bude v protipólu k romanci, kterou ve Vzteklině prožiji. Víc nechci zatím raději prozrazovat,“ uvedl Hádek k natáčení. Kromě zmíněných herců se diváci v minisérii setkají také s Filipem Čapkou, Leošem Nohou, Pavlou Beretovou nebo Václavem Helšusem.