Po Místu u moře má Casey Affleck místo i ve Varech. Bude hlavní hvězdou festivalu

Filmový festival v Karlových Varech přivítá na začátku července jako hlavní hvězdu Casey Afflecka. Herec – ale také scenárista, režisér a producent – na sebe nejvíce upozornil svým prvním oscarovým úspěchem v loňském dramatu Místo u moře. Ve Varech na 52. ročníku přehlídky představí svou novinku A Ghost Story.

V Místě u moře (recenze) si zahrál muže, který se nečekaně stal opatrovníkem svého teenagerovského synovce. Za tuto roli byl oceněn Oscarem i Zlatým glóbem. V A Ghost Story ho karlovarští diváci uvidí jako ducha, který straší herečku Rooney Maraovou. Na festivalu film představí společně se scenáristou a režisérem Davidem Lowerym a producenty Tobym Halbrooksem a Jamesem M. Johnstonem.

„Caseyho Affleka si vážíme jako jedné z nejzajímavějších hereckých osobností současného amerického filmu. Pro festival je ctí, že při příležitosti uvedení nového filmu Davida Loweryho A Ghost Story bude moci uvítat oba tvůrce osobně,“ uvedl prezident festivalu Jiří Bartoška. Připomněl, že Casey Affleck dostal pozvánku už před pár lety, kdy Vary uváděly Loweryho film Ain't Them Bodies Saints, z pracovních důvodů ale nemohl dorazit.

Dávno ne „jen“ bratr Bena Afflecka

Herecky Casey debutoval ve snímku Guse Van Santa Zemřít pro…, se stejným režisérem natočil i další filmy, například psychologické drama o matematickém géniovi Dobrý Will Hunting. K němu scénář napsal Matt Damon a Caseyho bratr, také herec Ben Affleck. S ním se před kamerou potkal ve více titulech, a dokonce si zahrál pod jeho režií v kriminálním dramatu Gone, Baby, Gone. Do režie se pouští i Casey. Příští rok má do kin přijít příběh Light of My Life, k němuž naspal scénář, režíroval ho a zahrál si v něm i hlavní roli. 

Do Varů přijede Casey Affleck (zdroj: ČT24)

Jako herec se objevil v titulech různých žánrů a rozpočtů: v krimitrilogii Stevena Soderbergha Dannyho parťáci, výpravné sci-fi Christophera Nolana Interstellar nebo v nezávislém snímku Steva Buscemiho Samotář Jim. Svou první nominaci na Oscara získal v roce 2008 za výkon v krimidramatu Zabití Jesseho Jamese zbabělcem Robertem Fordem, kde hrál po boku Brada Pitta. Nyní natáčí opět s režisérem Dawidem Lowerym film The Old Man and the Gun. Objeví se v něm společně s Robertem Redfordem a Sissy Spacekovou.

Ve Varech Casey Affleck převezme Cenu prezidenta festivalu, stejně jako český režisér Václav Vorlíček.