Pink Floyd vystavují své smrtelné ostatky bez velké nostalgie

Půl století existence rockové legendy Pink Floyd připomíná rozsáhlá výstava v londýnském Muzeu Viktorie a Alberta. Nese podtitul Their Mortal Remaind (smrtelné ostatky). Do sálu návštěvníci vchází přes dodávku, kterou kapela jezdila na své první koncerty.

Výstava vznikla u příležitosti padesátého výročí debutového alba The Piper at the Gates of Dawn. Kapelu chce představit ze všech možných úhlů: zaměří se nejen na koncerty, ale i na vliv Pink Floydů v oblasti designu, filmu, hudební technologie nebo fotografie.

„Především v druhé polovině dvacátého století je hudba pro mnoho lidí uměním tehdejší doby, stejně jako to dříve byli třeba impresionisté. Je to umění, se kterým jsme dospívali,“ uvedla k významu skupiny kurátorka Paula Staintonová.

Výstava zaznamenává vývoj této kultovní rockové kapely. Od šedesátých let, kdy se její členové stali miláčky londýnské undergroundové hudební scény, až po velkou slávu a prodaných 250 milionů alb.

V Londýně začíná retrospektivní výstava kapely Pink Floyd (zdroj: ČT24)

Smrtelné ostatky jsou v Londýně přístupné do 1. října. Mezi 350 exponáty uvidí návštěvníci mimo jiné záznam jednoho z koncertů Pink Floyd, který se ještě nikdy nedostal na veřejnost.