Vrací se Blade Runner i Vetřelec. Jaké je čekají nástrahy?

Vojtěch Rynda o filmových návratech (zdroj: ČT24)

Film Blade Runner 2049 zveřejnil před pár dny další ukázku. Pokračování známé sci-fi po 35 letech připravuje kanadský režisér Denis Villeneuve pod producentským dohledem původního tvůrce Ridleyho Scotta. Diváci ho uvidí v říjnu. Jako režisér je Scott podepsán pod dalším pokračováním kultovního snímku – nový Vetřelec přepadne kina už příští týden. Nedávno se dalšího příběhu dočkal i Trainspotting. V čem jsou nástrahy takových návratů? Otázka pro filmového publicistu Vojtěcha Ryndu.

Dá se z ukázky odhadnout, co můžeme čekat od Blade Runnera po pětatřiceti letech?

Na základě traileru se obávám, že nás čeká dost podobná, alespoň v tom vizuálním smyslu, podívaná jako v originále.

Proč takové snímky vznikají? Je to snaha ještě více vytěžit z filmu, který se povedl, nebo si je žádají sami diváci?

V případě Ridleyho Scotta, jemuž bude letos osmdesát let, jakoby šlo o pozdní touhu vytvořit majstrštyk. Obloukem se vrací nejenom ke svému Blade Runnerovi, ale i k Vetřelci. Oba tyto filmy patří k hitům počátku jeho kariéry.

Trainspotting 2, který vznikl po dvaceti letech od původního snímku, byl podle kritiků vydařeným návratem (recenze). Fungoval by ale i sám o sobě?

Trainspotting 2 sám o sobě asi nefunguje, ale přesto bych na Dannyho Boylea byl trochu mírnější než na Ridleyho Scotta. V Trainspottingu je silný příběh překračující i ty dva filmy samotné: Boyle se vrátil k původnímu obsazení i autorovi předlohy, znovu navázal na přátelství s představitelem jedné z hlavních rolí Ewanem McGregorem. Určitě je to i věc jisté nostalgie. Myslím, že pokračování Trainspottingu je zajímavé hlavně pro ty, kdo před lety ujížděli na jedničce.

Jaký je podle vás tedy recept, aby podobné návraty nebyly úplný propadák?

Recept je dát pokračování do rukou někomu úplně jinému, pokud možno nezatíženému minulostí. Třeba Ridley Scott u Blade Runnera z pozice producenta drží výsledek dost pod kontrolou a myslím si, že to není moc dobře, protože nemá dostatečný odstup. Pokud jde o Vetřelce, tam se dlouho spekulovalo, že dalšího dílu série se ujme Niell Blomkamp, jihoafrický tvůrce, který natočil třeba District 9, film evidentně inspirovaný původním Vetřelcem. V tom případě by, myslím si, byl odstup možný a výsledek by byl býval daleko lepší.