Bývalý Dům uměleckého průmyslu hostí jarní Czech Design Week

Začala jarní přehlídka Czech Design Week (zdroj: ČT24)

Začala přehlídka designu Czech Design Week Jaro 2017. Letos poprvé se koná v prostorách pražského Domu uměleckého průmyslu v Praze. Téměř po dvaceti letech se funkcionalistická budova znovu otevře veřejnosti, aby představila řadu českých i zahraničních designérů.

Třetí ročník festivalu umění a designu Czech Design Week začal v pondělí a potrvá do neděle 14. května. Přehlídka láká třeba na herní konzoli vykládanou křišťály, kterou pro festival připravily jablonecká sklářská firma Preciosa a japonský výrobce elektroniky Sony.

Vázy, hodinky, pivo…

Návštěvníci si dále mohou prohlédnout retrospektivní výstavu váz Jaroslava Bejvla nebo expozici českých hodinek Prim. Pro festival vznikly limitované série bílých recyklovatelných plechovek s vodou či piva z rodinného pivovaru Zichovec ve speciálním designovém obalu. Festival rovněž vyhlašuje výlohu s nejhorším designem v Praze.

„Máme tady módní přehlídky, diskuze, fokus úspěšných nebo fokus začínajících mladých designérů,“ říká zakladatel a ředitel festivalu Lukáš Pipek. Loni na podzim se v Praze sešly dvě konkurenční přehlídky s identickým názvem Czech Design Week, z nichž jednu připravil právě Lukáš Pipek. Spory o značku přitom stále trvají. 

Funkcionalistická budova na Národní třídě, kde se přehlídka designu koná, byla dlouho opuštěná, využívala se jen příležitostně pro výstavy či divadlo. Dům uměleckého průmyslu postavil v roce 1936 architekt Oldřich Starý. Sloužil pro podporu umění, designu a architektury. Sídlila tam také vzorková prodejna bytových doplňků Krásná jizba.

V poválečné době tam vzniklo Ústředí lidové a umělecké výroby (ÚLUV). Podle této instituce se domu dodnes někdy říká. Nedávno se na místě otevřel prostor DUP36, který se chce věnovat hlavně designu.