Pavel Haas Quartet si ze zahraničí odskočil na jediný koncert v Česku

Rozhovor s Pavel Haas Quartetem (zdroj: ČT24)

Pavel Haas Quartetu se za patnáct let hudebního života podařilo dostat do světové muzikantské elity. Jeho nahrávky byly několikrát oceněny BBC Music Magazine i Gramophone Award, včetně posledního alba s hudbou Bedřicha Smetany. Soubor koncertuje především v zahraničí, událostí proto je jeho jediné letošní vystoupení v Česku 10. května v pražské La Fabrice. Pozvat na koncert přišli členové kvarteta i do Událostí v kultuře.

Proč jste si pro jediný koncert v Česku vybrali zrovna industriální prostor La Fabriky?

La Fabrika je velmi neformální prostor, ale jsme rádi, že v něm můžeme vystoupit, protože většinou hrajeme v klasických sálech. Budeme hrát nádherné skladby Bedřicha Smetany a Antonína Dvořáka: od Smetany první smyčcový kvartet Z mého života a s naším přítelem a bývalým členem kvartetu Pavlem Niklem violový kvintet Antonína Dvořáka. 

Dvořákovy skladby nahráváte také na nové album. Je česká hudba z vašeho pohledu sázka na jistotu pro zahraniční trh a také recenzenty časopisu Gramophone?

V těchto intencích nepřemýšlíme. V první řadě vybrané skladby Antonína Dvořáka jsou naše srdcové záležitosti. Budeme nahrávat také s už zmíněným Pavlem Niklem violový kvintet a se skvělým klavíristou Borisem Giltburgem klavírní kvintet.

Ceny jste v zahraničí sbírali hlavně za nahrávky Dvořáka, Smetany, Janáčka nebo Haase. Je to tak, že se prostě patří, aby české kvarteto hrálo český repertoár? 

Očekává se to. Stejně jako, že Maďaři budou hrát Bartóka, Rusové Šostakoviče, Prokofjeva, Čajkovského. Ale není to žádný kalkul nebo že by si nás volali hlavně proto. Navíc jedna z cen Gramophone byla za Schuberta, čehož si velmi ceníme, protože zrovna ta dvě díla byla nahraná už tisíckrát. Nejen česká hudba se tedy líbí.