Filmová mafiánská rodina vzpomínala na Kmotra

Tvůrci a herci vzpomínali na film Kmotr (zdroj: ČT24)

Po pětačtyřiceti letech se setkala snad nejslavnější mafiánská rodina. Na newyorském festivalu Tribeca se sešel režisér Francis Ford Coppola s herci z trilogie Kmotr, aby společně zavzpomínali na natáčení.

První film gangsterské trilogie měl premiéru v roce 1972. Příběh newyorské mafiánské rodiny Corleonů, jíž tvrdou rukou šéfuje starý don Vito (Marlon Brando), se odehrává v letech 1945–55 a zaznamenává prudký rozmach organizovaného zločinu po skončení druhé světové války. O dva roky později vzniklo pokračování, které popisovalo mládí Vita Corleoneho a jeho mafiánské začátky, trilogii pak v roce 1990 uzavřel třetí Kmotr, jehož děj se odehrával v roce 1979.

Kmotr I se dodnes zmiňuje jako jeden z nejlepších snímků všech dob. První dva díly jsou mimo jiné nejoblíbenějšími filmy bývalého amerického prezidenta Baracka Obamy. Knižní předloha ke Kmotrovi zase patří k oblíbeným titulům Al Pacina, který si zahrál ve všech třech částech. „Četl jsem knihu a říkal jsem si, že je skvělá a velmi strhující. A Francis mi říká: ‚Musím říct, že jsem o vás přemýšlel jako o Michaelu Corleonovi‘,“ zavzpomínal na to, jak dostal roli v tomto legendárním snímku. Zahrál si ve všech třech částech.

Z filmové trilogie Kmotr
Zdroj: ČT

Že natáčení svěřila společnost Paramount do rukou tehdy mladého režiséra Francise Forda Coppoly, bylo trochu překvapením. Svou roli sehrálo i to, že jeho rodiče byli původem italští přistěhovalci. Na scénářích spolupracoval s autorem knihy Mariem Puzem.

Na festivalu Tribeca se také vzpomínalo na Marlona Branda, který zemřel v roce 2004. O tom jak se na roli mafiánského bosse připravoval, se traduje mnoho historek. Učil se prý od skutečných šéfů podsvětí. „Marlonovi jste mohli dát jakékoli rekvizity, třeba jsem mu dal kočku – a on ji prostě skvěle použil,“ ocenil Coppola.

Marlon Brando ve filmu Kmotr
Zdroj: ČT

Kmotr I i Kmotr II získaly celkem devět Oscarů. Marlon Brando ovšem toho svého odmítl převzít, vyjádřil tak svůj nesouhlas s tím, jak hollywoodské filmy zkreslují historická fakta o indiánech.