Rozsáhlé opravy vrátí kostel na Zelené hoře více k původní podobě

Poutní kostel svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře od architekta Jana Blažeje Santiniho-Aichla čekají rozsáhlé opravy za desítky milionů korun. Přiblížit by se měl více své původní podobě z počátku 18. století. Církev už na obnovu areálu ve Žďáru nad Sázavou získala dotaci a pracovat se začne co nejdřív.

Celkovou rekonstrukci památky ze seznamu UNESCO za 45 milionů korun zaplatí z 95 procent evropská dotace. Letos v létě začnou opravy venkovních omítek, výměna oken a především práce na vysoušení zdí a na odvodnění.

V interiéru například stávající halogenové lampy nahradí nové osvětlení, které by mělo nabídnout přirozenější světlo podobné tomu dennímu z oken. Obnovy se dočkají také sochy, stěny nebo podlaha, která se více přiblíží původní vícebarevné dlažbě v geometrických obrazcích. Vyměňovat se mají i okna v horním patře kostela, rekonstruována byla naposledy v roce 1922. Vrátí se k původnímu vzhledu, zhruba před sto lety totiž byla částečně zazděna.

Kostel na Zelené hoře čekají opravy (zdroj: ČT24)

Práce potrvají čtyři roky, návštěvníků by se neměly výrazněji dotknout, kostel bude neustále přístupný. Návštěvnost podle církve každoročně roste, loni na Zelenou horu přišlo 36 tisíc lidí. Farnost ale zároveň žádá o finance na obnovu ambitu. Je mnohem rozsáhlejší než samotný kostel, vyšší je tedy i rozpočet, náklady byly vyčísleny na 118 milionů korun. Pokud by Unie podpořila i tento projekt, počítá se s jeho realizací až do roku 2022.