Šemík dělá přemety. Staré pověsti a nový cirkus spojil Vyšehrad

Cirkusové legendy na Vyšehradě (zdroj: ČT24)

Nový cirkus a staré pověsti propojil na pražském Vyšehradě projekt Cirqueon. Lektoři a studenti připravili hodinu plnou akrobacie nebo žonglování s odkazy na pradávnou historii. Představení zavede diváky i do podzemí vyšehradských kasemat.

České legendy jsou výsledkem šestidenního workshopu a spolupráce lektorů se studenty z centra nového cirkusu. Představení vzniklo na míru Vyšehradu. „Využíváme hradby i svahy, jdeme i do prostoru kasemat a do Gorlice, kde jsou originály z Karlova mostu a kde celé představení vrcholí. Takže prostor hraje za nás,“ podotkl režisér Filip Jevič.

Pro příběh si tvůrci vybrali známé pověsti. „Na začátku je legenda o praotci Čechovi, pak o Krokovi, Šárce nebo Šemíkovi,“ upřesnila jedna z účinkujících Dorotka Hofmeisterová. Náročným úkolem bylo pro tvůrce najít k pověstem vhodné cirkusové prvky. „Objevuje se tam hodně žonglování, pozemní i párové akrobacie, také balanc na jednokolkách, slackline nebo chodicí kouli,“ vyjmenovala Dorotka Hofmeisterová. Například praotec Čech chodí na chůdách, Kazi dělá hvězdy a přemety.

Cirkusové legendy se na Vyšehrad vrátí už jen dvakrát - 2. a 3. května.