Joker za jeho smrt nemohl, upozorňuje dokument o Heathu Ledgerovi

Americká kina uvádí dokument o Heathu Ledgerovi (zdroj: ČT24)

Než v devětadvaceti letech zemřel, stihl Heath Ledger oslnit rolemi ve filmech Zkrocená hora nebo Temný rytíř. Dokument, který o tomto australském herci vznikl, chce představit i jeho jinou než hereckou tvář. Mimo jiné by chtěl vyvrátit domněnky, že Ledger trpěl depresemi.

Dokument I am Heath Ledger ho ukazuje nejenom jako herce, ale třeba i fotografa. „Nadešel čas udělat o Heathovi film a prozkoumat jeho život umělce, filmaře a fotografa. Obklopil se úžasnými lidmi a umělci, které jsme mohli vyslechnout a poslechnout si jejich příběhy o něm,“ uvedl Adrian Buitenhuis, který snímek natočil spolu s Derikem Murrayem.  

Heath Ledger ztvárnil legendárního benátského svůdce Casanovu i homosexuálního kovboje ve snímku Zkrocená hora režiséra Anga Leeho. Zahrál si také ve válečném dramatu Patriot nebo v romantické komedii Deset důvodů, proč tě nenávidím, inspirované Shakespearovým Zkrocením zlé ženy.

Temná cesta?

Do povědomí diváků se vryl hlavně jako Joker. Role ve filmu o Batmanovi mu vynesla Oscara. Akademici mu ji ale udělili až in memoriam. Bylo mu devětadvacet let, když se na hotelovém pokoji v New Yorku otrávil. Nešlo o sebevraždu, ale o nešťastnou náhodu zaviněnou špatnou kombinací léků na spaní.

„Od Heathovy smrti se často mluvilo o tom, že šlo o důsledek jeho role Jokera, která ho svedla na temnou cestu, z níž se nedokázal vymanit. Toto tvrzení je však od pravdy hodně vzdálené,“ odmítá Murray, že by k tragickému konci Ledgera dovedlo psychicky náročné natáčení.

Zemřel v době natáčení snímku Terryho Gilliama - Imaginárium Dr. Parnasse. V jeho roli ho pak nahradili dokonce tři herci a vzdali mu tak i poctu - Johnny Depp, Colin Farrell a Jude Law. Heatha Ledgera v dokumentu uvidí diváci v amerických kinech 3. května.