This is Miroslav Šašek. S jeho ilustracemi lze procestovat svět

Kreslíř, cestovatel a spisovatel Miroslav Šašek svými kresbami dokázal zachytit to nejpodstatnější z kultury mnoha zemí a měst. Jeho humorné ilustrované průvodce vycházely od šedesátých let po celém světě. České verze ale vznikají až posledních několik let. Šaškovy obrázkové cestopisy nyní představuje pražská Galerie Villa Pellé.

Kreslené průvodce nazvané This is… (To je…) vytvořil Miroslav Šašek o sedmnácti městech: Londýně, New Yorku nebo Hongkongu. „Otevřel tím novou kapitolu bilderbuchů, tedy obrázkový knih. Vyvázal se z množství textu a kombinoval pohledy na zákoutí města a památky s karikaturou,“ uvedl k Šaškovým kresbám kurátor výstavy Juraj Horváth.

Vystudovaný architekt a malíř ilustroval ve třicátých a čtyřicátých letech řadu dětských knih, například Hiršalovu Červenou karkulku, Sedm Mamlasů Eduarda Petišky a vlastní pohádku Benjamin a tisíc mořských ďasů kapitána Barnabáše. Ilustracemi doprovodil i některé tituly pro dospělé, třeba jedno z vydání Haškova Švejka nebo Chevallierových Zvonokos.

V době převratu v roce 1948 studoval v Paříži a rozhodl se do Československa nevrátit.  Zbytek života prožil v zahraničí. „U nás to nebylo možné, byl poúnorový emigrant, navíc velice aktivní, pracoval pro Svobodnou Evropu,“ doplnil Horváth. Miroslav Šašek zemřel v roce 1980 ve Švýcarsku. 

První knihu ze série cestopisů začal tvořit v roce 1957. Zachytil v ní Paříž. Poslední díl o historické Británii vyšel v roce 1974. „Setkávaly se s velkým ohlasem. Například New Yorku se prodávalo 600 kusů denně,“ upozornil kurátor. Podle čtyř knih (New York, Izrael, Benátky, Irsko) byly také natočeny filmy.

Ilustrace z cestopisů Miroslava Šaška na výstavě (zdroj: ČT24)

Výstavu Šaškových cestopisných ilustrací, kreseb a pláten doplní v Galerii Villa Pellé animované i rozhlasové záznamy autora. Do 7. července zde budou k vidění i dětské obrázkové knížky od mladých tvůrců, které podporuje nadace spravující práva k Šaškovým ilustracím.