Zlatý ledňáček dolétl za Olgou Hepnarovou i do kosmu. Přehrajte si oceněné projekty ČT

Vyhlášením cen skončil v Plzni filmový festival Finále. Zlatého ledňáčka za nejlepší celovečerní hraný film si ve 30. ročníku odneslo drama Já, Olga Hepnarová. Z dokumentů zaujal snímek 5 October. Z televizních a internetových projektů si ocenění odnesl jeden z dílů satirického seriálu Kosmo a detektivní Případ pro lyžaře. Oba počiny natočila Česká televize.

„Hlavní cenu jsme se rozhodli udělit filmu Já, Olga Hepnarová, který odvážně zobrazuje neobvyklou a psychicky narušenou avšak fascinující postavu. Ačkoliv se děj odehrává v 70. letech, tak znepokojujícím způsobem rezonuje se současnými světovými událostmi,“ odůvodnila porota své rozhodnutí v kategorii celovečerní hrané a animované filmy. Černobílé drama inspirované vražedkyní, která najela nákladním automobilem na tramvajovou zastávku a za svůj čin žádala trest smrti, je debutem Tomáše Weinreba a Petra Kazdy.

Vítězný dokument 5 October natočil Martin Kollar. I pro něho byl tento snímek celovečerním režijním debutem. V „němém“ filmu sleduje cestu svého bratra, který utíká před závažným rozhodnutím, zda si nechat odoperovat rozsáhlý nádor na obličeji. „5 October odmítá některé z běžných prostředků, jako je hudba nebo dialog, a tím nám připomíná, že film je vizuální forma umění, podněcující představivost diváka,“ uvedla porota. 

Kosmu jsme cenu udělili za ilustrování současné politiky a společenské situace v České republice novým odvážným způsobem,“ vysvětlili porotci, proč se jim líbil seriál o české výpravě na Měsíc, konkrétně druhý díl s názvem Česká škola. Připomeňte si ho:

Kosmo: Česká škola (zdroj: ČT24)

Na Případu pro lyžaře, který v režii Lucie Bělohradské vyšetřuje Viktor Preiss a David Matásek, pak ocenili, že jde o „komplexní detektivní příběh ve stylu Agathy Christie“.

Případ pro lyžaře (zdroj: ČT24)

Své ceny udělovala také studentská porota. V kategorii nejlepší celovečerní hraný nebo animovaný film si studentské ocenění odnáší sociální drama Nikdy nejsme sami režiséra Petra Václava. Mezi dokumenty zvítězil Normální autistický film dokumentaristy Miroslava Janka. Z televizních projektů studenti vybrali 3. díl internetového seriálu Semestr a snímek Martina Dolenského Uspávačka, pilotní díl zamýšlené série rekonstrukcí skutečných kriminálních případů. Vznikl pro Českou televizi a přehrát si ho můžete ve videu níže:

Případ vraha: Uspávačka (zdroj: ČT24)