Ta modřina je tetování. Marian Palla se ohlédl v Moravské galerii

Moravská galerie se ohlíží za akcemi Mariana Pally (zdroj: ČT24)

Retrospektivní výstavu výtvarníka, spisovatele a hudebníka Mariana Pally připravila Moravská galerie. Palla se věnuje rozmanitým uměleckým akcím, například strávil dva dny „na obraze“ a pečlivě počítal zrnka rýže, kterou jedl. Později si nechal vytetovat modřinu. Některé starší akce se v galerii dočkaly renesance, dorazily třeba malující slepice.

Starší umělecké akce Mariana Pally připomínají v Pražákově paláci dokumenty, videa nebo fotografie. Výstava ale počítá také se zapojením návštěvníků. Dobrovolníci nebo zaměstnanci galerie se přímo podílejí na rekonstrukci některých překvapivých akcí.

Slepičí obrazy

V jedné místnosti tak vznikl dvorek s hlínou, slámou, kurníkem a živými slepicemi. Tři kvočny, které galeristé zachránili z velkochovu, se zabahněnými pařáty procházejí po plátně, což vytváří originální dílo. „Marian Palla slepice používal jako svébytné autory, dokonce slepičí obrazy opakovaně vystavoval a signoval je vlastním jménem,“ vysvětluje kurátor Ondřej Chrobák. Hlínou ostatně rád maluje i sám Palla.

„Formát výstavy využívající postupů rekonstrukce dokáže aktivizovat mysl návštěvníků tak, že nebudou Pallova díla vnímat pouze jako uzavřené artefakty,“ upozorňuje Ondřej Chrobák. 

Kotva mi přišla hloupá

Návštěvníci vernisáže si mohli například nechat vytetovat modřinu, jako to kdysi učinil Palla. „Kotva mi přišla hloupá, andělíčci taky. Tak mě napadlo, že modřinou bych se mohl ohánět jako domácím násilím,“ řekl Palla. Výstava nazvaná Retrospektiva o 7 dějstvích potrvá do srpna.

Současně s Pallou v Pražákově paláci vystavuje své fotografie, objekty a instalace Jana Kalinová. „Výstava pracuje s myšlenkou nekonečných možností, které nám tvorba nabízí,“ popisuje kurátorka Jana Písaříková. Expozice Denní tik trvá také do srpna.