Evropská literární cena se zhlédla v Jezeře Bianky Bellové

Nominace Magnesia Litera: Jezero (zdroj: ČT24)

Česká spisovatelka Bianca Bellová získala za svůj román Jezero Cenu Evropské unie za literaturu. Její dystopická novela se stala už Knihou roku 2016 v tuzemských cenách Magnesia Litera. Připomeňte si ve videu, co o knize říká sama autorka.

Drsný příběh o dospívání a zároveň apokalyptické podobenství o ničení přírody je čtvrtou knihou Bianky Bellové. Pro napsání se autorka inspirovala fotografií vysychajícího Aralského jezera, krutý příběh chlapce Namiho se ale odehrává v blíže neurčené zemi kdesi ve střední Asii.

Jezero před pár dny uspělo také v soutěži o nejkrásnější českou knihu loňského roku. V kategorii krásné literatury získalo druhé místo. Evropskou cenu vítězové převezmou v sobotu v Bruselu. Je jich celkem dvanáct, oceněni byli i spisovatelé z Albánie, Bulharska, Nizozemska nebo Turecka.

Na literární ceny Evropské unie byli letos nominováni tři čeští autoři. Česká porota vedle Jezera Bianky Bellové doporučila také Rubikovu kostku Vratislava Maňáka a Únavu materiálu od Marka Šindelky. Jeho sugestivní příběh reagující na uprchlické dění uspěl taktéž v cenách Magnesia Litera, byl vyhlášen nejlepší loňskou prózou. 

…  udělovaná od roku 2009, je spojená s odměnou 5000 eur (zhruba 135 000 korun). Jejím cílem je vyhledávat talentované autory a zajistit vydání jejich děl v zahraničí, aby se dostala k širšímu publiku. Z českých autorů ocenění v roce 2011 získal Tomáš Zmeškal za román Milostný dopis klínovým písmem a o tři roky později byla cena udělena Janu Němcovi za beletrizovaný životopis Františka Drtikola Dějiny světla.