Zemřela scenáristka Jana Dudková, podílela se na Hanele nebo seriálu Sanitka

Ve věku 85 let zemřela dlouholetá dramaturgyně České televize a scénáristka Jana Dudková. Podílela se třeba na seriálech Byl jednou jeden dům a Sanitka, jako scenáristka na celovečerních filmech Hanele a Golet v údolí. ČT1 ve čtvrtek 20. dubna od 22:35 odvysílá detektivní příběh Síť na bludičku, který napsala podle povídky Williama Irishe.

Jana Dudková (narozena 1. října 1931) patřila mezi výrazné osobnosti televizní dramaturgie a scenáristiky. Její práce je úzce spjatá s Českou, respektive Československou televizí, kde se jako autorka podepsala pod řadu výjimečných dramatických titulů.

Zemřela dramaturgyně a scenáristka Jana Dudková (zdroj: ČT24)

Jana Dudková se profilovala jako dramaturgyně literární a dramatické tvorby. Patřila k zakladatelské generaci Československé televize a spolupracovala s jejími klasiky Jiřím Hubačem, Oldřichem Daňkem, Janem Jílkem, Marií Poledňákovou a mnoha dalšími tvůrci.

Podílela se například na vůbec nejstarším tuzemském seriálu Rodina Bláhova (1959). „Myslím, že v Janě Dudkové odešel jeden z nejlepších dramaturgů, jaké Československá, později Česká televize měla,“ uvedl Ivan Hubač, scenárista a syn Jiřího Hubače.

Jako scenáristka se Dudková věnovala zejména klasickým látkám. Vedle scénáře Povídek malostranských či snímků Golet v údolí nebo Hanele adaptovala Jiráskův román Na dvoře vévodském, Nerudovy Arabesky nebo detektivky Síť na bludičku a Panenka.

Dramaturgicky se podílela například na titulech Tažní ptáci, Jak vytrhnout velrybě stoličku a Jak dostat tatínka do polepšovny, na trilogii Ohnivé ženy nebo na seriálech Byl jednou jeden dům, Dobrá voda a Sanitka (společně s dramaturgem Otakarem Fenclem). Jednou z jejích posledních prací byla detektivní Černá karta v režii Zdeňka Zelenky.