V Egyptě byla odhalena socha faraona Ramesse II. Země doufá v návrat turistů

V Egyptě byla odhalena socha Ramesse II. (zdroj: ČT24)

V Egyptě byla odhalena velká žulová socha jednoho z nejznámějších faraonů starověkého Egypta Ramesse II. Socha, která má na výšku 11 metrů a váží 75 tun, byla kompletně restaurována. Slavnostní odhalení se konalo v úterý večer v chrámu v Luxoru na břehu Nilu. Archeologové současně nedaleko odkryli hrobku urozeného Egypťana.

Socha Ramesse II. byla objevena postupně v letech 1958 až 1960, jelikož byla rozdrcena na 57 kusů. Na opravu čekala déle než půl století. Rekonstrukce začala v listopadu loňského roku a trvala přes pět měsíců.

Faraon Ramesse II., někdy označován také jako Ramesse Veliký, vládl Egyptu před více než třemi tisíci lety. Vedl několik vojenských expedic a rozšířil území Egypta. Za jeho vlády se země rozprostírala od Sýrie po Núbii. Jeho nástupci ho označovali za „významného předka“.

Egypt doufá, že nové archeologické nálezy posílí cestovní ruch

Oblast města Luxor v současnosti rozhodně netrpí objevitelskou nouzí. Socha byla odhalena krátce poté, co archeologové našli přes tři tisíce let starou hrobku urozeného Egypťana. Userhatova hrobka sestává z otevřeného dvora vedoucího do obdélníkové haly, následuje koridor a vnitřní komora, uvedlo tamější ministerstvo spravující památky.

Archeologové zkoumající dřevěné rakve
Zdroj: Ahmed Gomaa/ČTK/imago stock&people

Archeologové v prostoru nalezli několik mumií v barvených dřevěných rakvích, mnoho keramiky a bezmála tisíc pohřebních soch.

Egypt doufá, že nové archeologické nálezy posílí cestovní ruch v zemi. Od svržení někdejšího egyptského prezidenta Husního Mubaraka v roce 2011 totiž turistika značně utrpěla, především kvůli násilnostem.

Cestovní ruch tvoří významnou část egyptské ekonomiky a ministerstvo cestovního ruchu v březnu uvedlo, že počet návštěvníků Egypta by se mohl v blízké době přiblížit počtu turistů před povstáním.

„Máme radost z toho, že klasický Egypt, jako palác Luxor, město Asuán nebo plavby po Nilu, se opět těší zájmu turistů a cestovatelů. Jejich počty se konečně vrací do normálu, na jaký jsme byli zvyklí do roku 2010,“ uvedl Hisham El Demery z Úřadu pro rozvoj turistického ruchu.