České filmy hrají na Finále. Jako první Hřebejkovo Zahradnictví

Finále Plzeň je teprve na začátku. V západočeském městě začíná ve čtvrtek 20. dubna třicátý ročník tohoto filmového festivalu. V programu nabídne 130 snímků, o hlavní cenu – Zlatého ledňáčka – budou usilovat celovečerní hrané nebo animované filmy a dokumenty i televizní nebo internetové projekty.

„I když je tento ročník třicátý, festival nevznikl v roce 1987, ale první ročník byl už v roce 1968, po roce 1970 byl festival umlčen a obnovil se až v devadesátých letech,“ upřesnila letošní jubileum Finále ředitelka přehlídky Eva Veruňková Košařová. 

Do hlavní soutěžní sekce jsou vybírány filmy, které měly premiéru v loňském roce. „Přijde nám zajímavé srovnání s tuzemskými filmovými cenami, protože na festivalu rozhodují mezinárodní poroty a jejich pohled bývá často jiný,“ podotkla ředitelka. 

Z celovečerních filmů soutěž uvede například divácky oblíbenou komedii Teorie tygra, na festivalech ceněný snímek Já, Olga Hepnarová nebo animované Lichožrouty. Přehledem kompletní české tvorby uplynulého roku soutěž není. „Rozhodli jsme se vydat cestou, že ne úplně všechny filmy si zaslouží být uvedeny na festivalu. Ale titulů, které jsou zařazeny v jiných sekcích, je také hodně,“ upozornila ředitelka.

Například sekce ZOOM představuje vítězné snímky z festivalů v Rakousku, Slovinsku a Chorvatsku, tedy zemí, které jsou Česku kulturně podobné, ale jejich tvorba se do české kinodistribuce zas tak často nedostane.

Sekce České stopy zase představuje tituly, které se v Česku natáčely nebo mají minoritní českou koprodukci. Diváci mají možnost vidět například britské drama o atentátu na Reinharda Heydricha Anthropoid nebo thriller Přes kosti mrtvých, za nějž režisérka Agnieszka Hollandová získala na letošním Berlinale Stříbrného medvěda.  

Zajít ale mohou i na indonéské Dopisy z Prahy, které se odehrávají v českém hlavním městě. To hraje důležitou roli i v čínském romantickém melodramatu To místo známe jen my.

Sekce První úlovek pak dává návštěvníkům šanci vidět s předstihem nové projekty. Z českých a slovenských filmů a seriálů uváděných v premiéře či předpremiéře se největší zájem soustředí na novinku Jana Hřebejka. První díl jeho filmové trilogie Zahradnictví letošní Finále zahájí.

K lákadlům také patří maraton seriálu Kosmo, který se bude promítat ve 3D planetáriu v Techmanii. Vedle filmového je připraven i doprovodný program, od autorských čtení po koncerty. Až do finále Finále 26. dubna.