Nový pořad: ČT art zapaluje Doutnák k nezávislé hudební scéně

Od Lenky Dusilové přes Květy po Mutanty či Lišaje. Jaká je současná nezávislá klubová kultura? Změnila se s příchodem generace mileniálů? V deseti dílech nového cyklu Doutnák ji zmapuje hudební publicista Pavel Klusák a režisér Zdeněk Tyc, kteří představí pětatřicet různorodých kapel a projektů. A to přes živé hraní. První díl uvede ČT art ve čtvrtek 20. dubna ve 21:55.

„Doutnák představí nezávislou scénu, indie pop v širokém smyslu slova. Neřeší avantgardu nebo umělecké progresivní scény,“ přiblížil koncept magazínu autor námětu a scénáře a průvodce pořadem Pavel Klusák. „Indie pop je hudba, která se primárně nepodbízí, ale chce se také líbit. V těch slovesech je ale sakra rozdíl,“ doplnil režisér Zdeněk Tyc.

Nový hudební magazín má ambici podat zprávu o stavu české nezávislé koncertní scény. Koncertů je mnohem více než dříve, stejně tak sólových producentů. Češi mají čilé kontakty se světem, sledují dění kolem nového repertoáru, výjimečných koncertů, nových nahrávek. Mluví s hudebníky, organizátory, vydavateli.

Rozhovor s režisérem Zdeňkem Tycem (zdroj: ČT24)

Tvůrci pořadů se chtějí vyptávat hudebníků na jejich zkušenosti, ptát se i expertů a „šedých eminencí“ hudební scény.

Bylo pro nás podstatné ukázat kapely, jaké skutečně jsou. Proto jsme natáčeli jejich živé hraní před publikem a trochu si s nimi povídali o tom, co je pro ně úspěch, ale i o tom, jaké sny generuje v noci jejich podvědomí.
Pavel Klusák

V prvním dílu nazvaném Export: sny a realita otvírají celou sérii elektroničtí Himalayan Dalai Lama, synthpopová teenagerská producentka Zagami Jericho a sólový projekt Lenky Dusilové.