Zkouška dospělosti se ptá, jaké hodnoty mají rodiče předat svým dětem

Zkouška dospělosti se ptá na výchovu dětí (zdroj: ČT24)

Zatímco v českých školách začaly maturity, také do českých kin vstoupila Zkouška dospělosti (Bacalaureat). Film, který vypráví o stavu společenské morálky, natočil rumunský filmař Cristian Mungiu. Na loňském festivalu v Cannes získal cenu za režii. Film potvrzuje, že rumunská kinematografie je v posledních deseti letech na vzestupu.

Lékař Romeo se těší úctě obyvatel na malém rumunském městě. Jeho pověst se začne hroutit, když se snaží zajistit nadané dceři lepší budoucnost. Zaplétá se do řetězce služeb a protislužeb a ztratí tvář i před svou rodinou. Zkouška dospělosti vypráví o kompromisu, osobní morálce nebo odpovědnosti rodičovství.

„Vyprávím o lidech své generace. Jeden z největších našich problémů je, jak vychovávat děti. Jaké morální hodnoty jim předat. To je pro rumunskou společnost důležité,“ uvažuje režisér Cristian Mungiu.

Tématem snímku je také vzdělávací systém nebo korupce. „Naše generace se narodila během komunistické éry. Bojovali jsme, abychom věci změnili. Lidé se ale ptají, kolik generací se ještě bude muset obětovat. Je těžké najít pro děti správnou odpověď,“ pokračuje Mungiu.

Tak zvaná filmová nová rumunská vlna poutá v posledních letech pozornost na předních světových festivalech. Zkouška dospělosti zaujala třeba na prestižním festivalu v Cannes, kde snímek v hlavní soutěži získal cenu za nejlepší režii a podle mnohých kritiků patřil k tomu nejlepšímu, co loňský festivalový ročník nabídl.

Ostatně režisér Cristian Mungiu sbírá v Cannes ceny pravidelně. Jeho film nazvaný 4 měsíce, 3 týdny a 2 dny získal před deseti lety dokonce hlavní cenu Zlatou palmu. Syrový příběh z komunistického Rumunska o problematice zakázaných potratů pak vyhrál také cenu Evropské filmové akademie za nejlepší film a nejlepší režii.