Cilce roste z hlavy jabloň. No a co?

Být jiný, neznamená být horší než ostatní. Ostravské děti o tom přesvědčuje holčička Cilka, které z hlavy roste jabloň. Hru Středa nám chutná podle knihy Ivy Procházkové připravilo Divadlo loutek.

Cilka je obyčejná malá holka. Až na to, že nemá rodiče, a až na to, že jí na hlavě roste jabloň. Předávají si ji proto z jednoho dětského domova do druhého, dokud nenarazí na ředitelku Pralinku, které připadá její zvláštnost úžasně zajímavá.

„Díky tomu, že ji i její zvláštnost přijali, je Cilka šťastná, a proto jí jabloň na hlavě začne růst a na ní pak jablíčka,“ prozradil režisér Martin Tichý. Jenže Pralinka onemocní a na její místo přijde nový a nudný ředitel, který považuje Cilku za nemocnou. Své místo v domově si tak musí vybojovat.

Divadlo loutek uvádí hru o odlišnosti (zdroj: ČT24)

Divadlo v inscenaci využívá vedle loutek také robota na dálkové ovládání. Zkoordinovat živé i neživé herce na jevišti není úplně lehké. „Dřevěnou loutku Cilky je těžké vodit, zvlášť když ji ovládá jen jeden vodič. I s robotem jsme si užili své. Už jednou přestal spolupracovat, ale teď se zase drží role,“ popsal nástrahy takového hraní Tichý.

Malí diváci mohou navíc při představení Středa nám chutná opravdu ochutnávat. Na závěr totiž dostanou jablečný štrúdl.