Na Velikonoce v ČT jsou zváni Karel Roden i Karel IV. Podává se kuře

Trailer: Rodinný film (zdroj: ČT24)

Česká televize o velikonočních svátcích poprvé odvysílá Rodinný film, který je podle Cen české filmové kritiky nejlepším snímkem loňského roku. Připomene také mimo jiné život a dobu Karla IV. Chybět v programu opět nebude benefiční přenos Pomozte dětem.

Rodinný film natočil slovinský režisér a student pražské FAMU Olmo Omerzu. Příběh začíná v momentě,  kdy se manželé v podání Karla Rodena a Vandy Hybnerové vydávají na vysněnou plavbu přes oceán a doma nechávají své nedospělé děti.  Euforie ze získané svobody bez rodičovského dohledu zmizí ve chvíli, kdy se rodiče podezřele dlouho neozývají. Drama, oceněné českými filmovými kritiky, uvidí diváci  v neděli 16. 4. od 20:15 hodin na ČT1.

O den dříve je na stejném programu pozve k obrazovkám kuře ke sledování přímého přenosu z pořadu Pomozte dětem. Benefiční projekt za dobu své existence podpořil už téměř 200 tisíc znevýhodněných dětí. Letošním ročníkem provedou Jolana Voldánová a patronka projektu Marie Doležalová.

Upoutávka: Pomozte dětem 2017

ČT2 na Velikonoce připomene křesťanské i lidové tradice. V premiéře uvede film režiséra Otakára Marii Schmidta Relikvie - tajemství svatých. Poprvé na ČT mohou diváci také zhlédnout francouzské dokumenty o papeži Františkovi a slavné hinduistické pouti Kumbhaméla.

Dva pořady se vrátí k loňskému 700. výročí narození Karla IV. Do jeho doby diváky zavede dobová rekonstrukce pražské korunovace tohoto panovníka. Dokument pak připomene návštěvnicky velice úspěšnou výstavu, kterou o Karlu IV. připravila loni Národní galerie.

Výstava Císař Karel IV. 1316-2016
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK

ČT art na Velikonoce připravila například slovenský dokument o Turínském plátnu. Do neznámého jeskynního systému řeky Ardeche je zavede dokument Jeskyně zapomenutých snů od oscarového režiséra Wernera Herzoga. K premiérovým uvedením se řadí pořad Janková zpívá Janáčka, v němž se známá sopranistka vrací ke svým moravským kořenům.