XL nosí u Karla Jerie dinosauři, houbaři i superhrdinové

Komiksovou podobu dal literárnímu hrdinovi Candidovi, bájnému Oidipovi i postavám okupace Československa v roce 1968. Malíř, kreslíř, autor a taky propagátor komiksů Karel Jerie rekapituluje svou dosavadní tvorbu výstavou nazvanou XL. U příležitosti svých čtyřicátých narozenin představuje do 7. května v pražské Galerii Portheimka výběr z komiksového i malířského díla.

Není ve čtyřiceti letech na retrospektivu ještě trochu brzy?

Není to klasická retrospektiva, jde spíše o výběr z posledních patnácti let. Diváci mohou vidět jak velká plátna, tak drobné ilustrace a komiksy. Některá díla jsem měl roky uložené v depozitáři, tak jsem je musel oprášit a je zvláštní vidět vedle sebe současné obrazy a ty třeba deset let staré.

Ve svých komiksových pracích často vycházíte z historie. Jsou pro vás dějiny dobrým zdrojem inspirace?  

Rozhodně ano. Vždycky mě zajímala určitá kombinace mytologie a historických událostí. Každá doba má navíc svoje neopakovatelné kouzlo, od architektury přes oblečení až po celkovou podobu.

Prý jste také fascinován houbami…

Houba je hrozně zajímavá. Není ani živočich, ani rostlina. Navíc my Češi jsme národem houbařů, takže už odmalička vyrůstáme v houbařském prostředí, ať chceme, nebo ne, a v neposlední řadě je houba jedním ze symbolů kýče, kterému se svým způsobem ve svých obrazech také věnuju. 

Na výstavě vyzýváte návštěvníky, že se do ní mohou aktivně zapojit. Jak přesně?

Vedle obrazů je napnuto pětimetrové plátno, na kterém během výstavy vzniká jakýsi průvod andělů, každý návštěvník si může nakreslit svého anděla strážného.

Rozhovor: Karel Jerie o výstavě (zdroj: ČT24)