„Věřte, čemu chcete.“ Damien Hirst našel 2000 let starý poklad

Damien Hirst vystavuje poklady z fiktivního vraku (zdroj: ČT24)

Někdo ho považuje za génia, někdo za podvodníka. Jeden z nejznámějších současných umělců Damien Hirst vystavuje v Palazzo Grassi, projekt pro benátskou galerii připravoval deset let. Točí se kolem smyšleného příběhu starobylého vraku. Mezi nalezené poklady ale patří třeba i mramorový faraon, který má obličej zpěvačky Rihanny.

Poprvé v historii patří celý Palazzo Grassi jen jednomu umělci. Hirst se do Benátek vrací po čtrnácti letech. Tehdy na Bienale odstartoval svou hvězdnou kariéru, která ale v posledních letech spíš stagnovala. Současná výstava má ukázat, zda se jedná o velký návrat, nebo definitivní sbohem.

Před dvěma tisíci lety žil sběratel, který byl osvobozeným otrokem z Turecka. Postupně si vyžebral, vypůjčil nebo ukradl umělecká díla a vytvořil velkou uměleckou sbírku. Postavil obrovskou loď, která se jmenovala Neuvěřitelná, nebo se jí taky říkalo Epištola, a naložil na ni všechny ty poklady. Loď se potopila před deseti lety. My jsme našli vrak a použili poklady pro tuto výstavu.
Fiktivní příběh Damiena Hirsta o výstavě

Výstava obsahuje přes 180 děl, ze zlata, stříbra, bronzu nebo křišťálu. Umělec prozradil, že ho stála více než 50 milionů liber. Je tak nejdražší výstavou vůbec. Jak už tak u Hirsta bývá, je zahalena tajemstvím. „Pro mě je tato výstava o víře a o tom, že můžete věřit všemu, čemu chcete,“ uvedl Hirst ke své mystifikaci. „Opravdu věřím v příběh sběratele, který žil před dvěma tisíci lety. Hodně jsem přemýšlel o tom, že to není lež. Když zavřu oči, tak toho muže vidím, i když vy mi říkáte, že není skutečný.“

Není náhodou, že se poklady z vraku vystavují zrovna v Benátkách, které se samy pomalu potápí pod vodou. Zajít se na ně podívat mohou zájemci do prosince tohoto roku.