Tančící dům patří designu. Začal Prague Design Week

V Tančícím domě vystavuje osm desítek designérů (zdroj: ČT24)

Pražský Tančící dům patří designu. Do neděle se zde koná přehlídka Prague Design Week, která představuje práci osmi desítek autorů, návrhářů, studií nebo škol. Někteří z tvůrců výrobky vytvářejí přímo na výstavě, která zabrala čtyři podlaží známé stavby. Poprvé je zpřístupněno druhé podzemní podlaží, kde jsou umístěny světelné a audiovizuální instalace. Program doplňují přednášky, workshopy nebo kino.

Návštěvníky zaujme třeba instalace Mickeyphon, který vyhledává zvuky, otáčí se za nimi a mění je v rytmické hudební sekvence. Plastika ve tvaru hlavy myšáka Mickeyho, vytvořená pro společnost Disney polskou skupinou panGenerator, zvukovou show doplňuje vizualizacemi.

Některé exponáty jsou high-tech, mnoho autorů však raději pracuje s tradičními materiály, jenom je třeba používá v neobvyklém uplatnění. Dřevěné tak jsou reproduktory pro mobil, USB, prsteny a jiné šperky, motýlky nebo třeba erotické pomůcky. Přehlídka ukáže také třeba ručně vyráběná elektrokola, autostany šité na míru motoristům nebo tašky nebo doplňky vyrobené v Burkině Faso z pytlů od cementu.

Prague Design Week se koná už počtvrté, v roce 2014 vznikl jako konkurence Designbloku, který někteří kritizují za údajně příliš velký příklon ke komerci. Z týmu týdne designu odešli lidé, kteří založili o rok později Czech Design Week. Jeho pořadatelé se ale nepohodli a dvě části původního týmu naplánovaly každá svoji přehlídku, na podzim se v Praze konaly obě dvě v přibližně stejném termínu a se stejným názvem.

Uložit