Američané si vychutnají Extázi či Erotikon. Český film se představí v New Yorku

Snímky Kristian nebo Erotikon se představí v New Yorku (zdroj: ČT24)

Národní filmový archiv (NFA) uspořádal filmový festival v prestižním Muzeu moderního umění v New Yorku. Program představí zejména snímky z meziválečného období, od mainstreamu po avantgardu. Americké publikum se může těšit na odvážná díla Gustava Machatého, politickou satiru Voskovce a Wericha nebo populární tvorbu Martina Friče.

Přehlídku s názvem Extáze a ironie nabídne 14 filmů české kinematografie, které vznikly v letech 1927 až 1943. Název se vztahuje k slavnému filmu Extase od Gustava Machatého a zároveň ke specifickému, ironickému humoru, kterým je česká kultura známá i za hranicemi.

Festival připravil kurátor z filmového oddělení Muzea moderního umění (MoMA) Dave Kehr s ředitelem NFA Michalem Bregantem po loňském setkání na festivalu archivního filmu v Boloni. Jak Kehr upozornil v anotaci přehlídky, před druhou světovou válkou a dokonce i během ní dosahoval československý film velmi vysoké úrovně.

Zpět v kinech a za oceán

„Tři z promítaných snímků, Takový je život, Bílá nemoc a Ze soboty na neděli, byly nedávno digitálně restaurovány v rámci projektu Zpět v kinech. Machatého film Ze soboty na neděli bude v New Yorku uveden v mezinárodní premiéře,“ vysvětluje Michal Bregant.

Český meziválečný film se představí v New Yorku (zdroj: ČT24)

„Většina filmů, které budeme v New Yorku hrát, patří do kosmopolitního proudu meziválečné kinematografie, takže je přirozené, že po obnovených premiérách v Čechách a na evropských festivalech představíme tyto filmy i za oceánem,“ pokračuje Bregant.

Na programu je například ve své době skandální Erotikon režiséra Gustava Machatého z roku 1929 nebo již zmíněná Extase z roku 1932. Diváci mohou zhlédnout také filmy s Jiřím Voskovcem a Janem Werichem ze třicátých let Peníze nebo život a Svět patří nám. Nejmladším snímkem přehlídky je film Otakara Vávry Šťastnou cestu z roku 1943.

Celý program je na stránkách NFA nebo na webu přehlídky. Filmové projekce doplní přednášky, které uvedou americké diváky do kulturního kontextu, ve kterém snímky vznikaly. Festival Extáze a ironie potrvá do neděle 23. dubna a jak vysvětluje ředitel NFA, nejedná se o ojedinělou akci: „Plánujeme na přehlídku v budoucnu navázat a návštěvníkům MoMA představit i další české filmy z našich sbírek.“