Tate Britain oslavuje queer umění

Londýnská galerie Tate Britain vystavuje první velký souhrn výtvarných děl vytvořených umělci menšinové sexuální orientace. Britské queer umění mapuje od dob puritánské viktoriánské Anglie až po uvolněná šedesátá léta.

„Pohybujeme se mezi rokem 1861, kdy byl zrušen trest smrti za sodomii, až po šedesátá léta 20. století, kdy začala být homosexualita v Británii a Walesu postupně dekriminalizovaná,“ upřesnila kurátorka Clare Barlowová.

Vystaveny jsou citlivé akty, expresivní malby, ale třeba i dveře od cely, ve které byl uvězněn spisovatel Oscar Wilde, odsouzený za obscénní chování v roce 1895. „Je otázkou, zda se zajímat o sexualitu umělce. Jak se chová za zavřenými dveřmi, by nemělo být důležité pro vnímání jeho díla. Důležité to naopak je, pokud pracuje se zážitky ze svého soukromého života,“ domnívá se kritička umění Estelle Lovattová.

Tate Britain vystavuje queer umění (zdroj: ČT24)

Instalace je první svého druhu na půdě britské národní galerie. Některé obrazy opatrně skrývají intimní emoce do pohledů i detailů, jiné se otevřeně hlásí ke svobodě vyjadřování.

„Výstava je oslavou odlišností mezi lidmi. Vede nás k tomu, abychom tuto odlišnost ocenili,“ podotýká Lovattowá. Od poprav a pronásledování až po oslavy a karnevaly v londýnském Soho šedesátých let provede Tate Britain návštěvníky do října tohoto roku.