Festival duchovní hudby láká na Ukřičené lamentace

Matoušovy pašije zahájily festival duchovní hudby (zdroj: ČT24)

Tradiční Velikonoční festival duchovní hudby začal v neděli večer v Brně. V podání ansámblu Capella Cracoviensis zazněly v kostele svatých Janů Matoušovy pašije Johanna Sebastiana Bacha. Přehlídka do 23. dubna nabídne různé hudební akce v šesti chrámech. Největším lákadlem je podle pořadatelů z Filharmonie Brno věhlasný belgický soubor Graindelavoix, který vystoupí v kostele sv. Jakuba.

Úvodní a závěrečný večer pořadatelé zasadili do minoritského kostela svatých Janů. Zahajovací koncert patřil Matoušovým pašijím od Johanna Sebastiana Bacha v podání Capelly Cracoviensis a sólistů z Polska.

Závěr festivalu pořadatelé věnovali skladbě Apoštol Pavel od Felixe Mendelssohna Bartholdyho. V dalším programu přehlídky je duchovní hudba stará i současná, klasické koncerty doplňují ještě temné hodinky, tedy komorní program při svíčkách v jezuitském chrámu.

Festival zakončí Apoštol Pavel

Tématem letošního ročníku jsou svědkové a svědectví. Festivalové koncerty se uskuteční do 23. dubna v šesti chrámech. „K nejprodávanějším koncertům patří ten závěrečný, tedy Apoštol Pavel. Velký zájem je i o Svědectví svatých v poezii a hudbě Hildegardy z Bingenu a koncert Brány Jeruzaléma,“ uvedla mluvčí Filharmonie Brno Monika Babincová.

Začíná tradiční festival duchovní hudby (zdroj: ČT24)

Pořadatelé před festivalem avizovali, že největším lákadlem bude věhlasný belgický soubor Graindelavoix, který je velkou hvězdou evropských festivalů. Jeho věhlas se však v tuzemsku zatím zcela nepotvrzuje.

„Zájem o koncert Ukřičené lamentace s belgickým sborem je zatím spíše průměrný, lidi je u nás asi tolik neznají,“ uvedla mluvčí. Soubor, který pravidelně hraje po celé Evropě, se specializuje na hudbu pozdní renesance, což je v českém kontextu hudba rudolfinské doby, kterou ovšem interpretuje velmi expresivním, až dramatickým způsobem. Koncert belgického souboru se uskuteční ve středu 12. dubna.

Velikonoční festival duchovní hudby v Brně vznikl před 25 lety jako první přehlídka svého druhu v Česku. Dramaturgie vychází z liturgického času. Skladby zařazené na program proto odpovídají duchovnímu významu jednotlivých dnů v křesťanském kalendáři. Rozpočet přehlídky se každý rok pohybuje kolem 2,5 milionu korun.