Noc s Andersenem láká malé čtenáře na večerní dobrodružství s Čtyřlístkem

Sedmnáctý ročník Noci s Andersenem (zdroj: ČT24)

Hrdinové kresleného Čtyřlístku se stali hlavními spolutvůrci páteční Noci s Andersenem. Pro sedmnáctý ročník si Národní knihovna vybrala právě tento legendární český komiks jako hlavní motto. Do akce, která má přivést děti ke čtení, se letos zapojilo více než 1600 škol, knihoven a dalších čtecích míst.

Čtyřlístek vyšel poprvé v roce 1969, bavil a pořád ještě baví děti už po několik generací. I proto se do letošního ročníku Noci s Andersenem zapojí autor oblíbených postav Jaroslav Němeček, který přijde za dětmi do pražského Klementina. Dozvědí se od něj například, jak vznikali Fifinka, Bobík, Myšpulín a Pinďa i co obnáší tvorba komiksu. Celý večer v knihovně završí projekce filmu Čtyřlístek ve službách krále.

Před měsícem také vyšel speciální díl Čtyřlístku nazvaný Noc v knihovně, který odkazuje právě na Noc s Andersenem. Časopis navíc vyhlásil soutěž o nejlepší komiks, který bude ve Čtyřlístku otištěn.

Noc s Andersenem se každoročně koná na přelomu března a dubna u příležitosti výročí narození dánského spisovatele Hanse Christiana Andersena a Mezinárodního dne dětské knihy. Nejvíce dětí si pohádkové nocování užije ve stovkách českých knihoven a škol. Na mnoha místech děti přivítá sám Andersen, jinde se setkají s pohádkovými bytostmi, se spisovateli či herci, kteří jim budou předčítat.

Akci k rozvoji dětského čtenářství pořádá Klub dětských knihoven Svazu knihovníků a informačních pracovníků ČR s podporou ministerstva kultury. Do sedmnáctého ročníku se zapojilo více než 1660 čtecích míst. Původní český nápad se postupně rozrostl i do dalších zemí. Nocování v knihovně se tak účastní děti nejen v České republice, ale i v dalších zemích Evropy nebo v Austrálii.