Nečekaná hvězda Laura Pergolizzi alias LP nadchla Prahu. Znovu zazpívá na Colours

Laura Pergolizzi alias LP nadchla Prahu (zdroj: ČT24)

Před rokem ji znal málokdy, dnes patří mezi světové hvězdy. Americká zpěvačka Laura Pergolizzi známá pod prostou zkratkou LP prorazila hitem Lost on You, ve kterém se vyznává ze ztracené lesbické lásky. Když oznámila, že bude hrát v Praze, oba koncerty se vyprodaly během minut. A publikum v klubu Roxy bouřilo nadšením. Kdo nezískal lístky včas, může LP v Česku znovu vidět v létě na Colours of Ostrava.

„Na koncertech se nejlépe propojím se svými fanoušky. Mám pocit, že mě přijímají i s mými příběhy. Cítí, že jsem zranitelná, protože sami zažili stejné pocity,“ říká LP v rozhovoru pro Českou televizi. Hlas subtilní písničkářky ještě před několika měsíci neznal skoro nikdo. Na klubovém pódiu už stála jako autorka hitů, které se zpívají na stadiónech.

Několik nepodařených začátků

Laura v Roxy zpívala dva večery po sobě v pondělí a úterý. První ohlášený český koncert vyprodala během pár minut, a když organizátoři přidali další termín, lístky doslova zmizely v podobně krátkém čase. Na nepřízeň publika si LP rozhodně nemohla stěžovat. Kromě hlasité podpory na pódium každou chvíli přiletěla nějaká pozornost.

„Snažím se nezvyknout si na to. Je to dar, když se vám tohle stane. Mám už dost zkušeností, abych věděla, že tohle není samozřejmá věc, která k tomu prostě patří,“ říká zpěvačka. Dobře ví, že sláva není zadarmo. Na americké hudební scéně se pohybuje už šestnáct let. Z newyorských klubů vyrostla v silnou autorku, která skládá písně pro umělce světového formátu, třeba Cher nebo Rihannu. Na osobní průlom však stále čekala.

„Samozřejmě jsme měla své ambice, jako každý muzikant. Zažila jsem několik nepodařených začátků. Když jiní umělci začali přebírat mé skladby, bylo mi příjemné, že se mohu konečně živit hudbou. Ale tohle jsem si opravdu nepředstavovala,“ směje se.

Vydavatel Lost on You odmítl

Zlomem se stala píseň Lost on You, která dominuje stejnojmennému albu. Působivě promlouvá snad ke každému, kdo se snažil vzpamatovat ze ztracené lásky. Že v případě LP šlo o dívku, není tak důležité. „Přitom mě kvůli té skladbě vyhodili od minulého vydavatele, když jsem ji přinesla. Takže to asi není píseň pro každého. Ale jiní vydavatelé v Evropě naopak řekli, že tohle je přesně ono,“ vypráví zpěvačka.

Světový úspěch údajně vyrostl nečekaně v Řecku. Šéf jednoho místního vydavatelství objevil na internetu úchvatnou baladu od neznámé zpěvačky a rozhodl se, že ji prosadí do rozhlasového vysílání. A píseň Lost on You postupně začala bodovat nejen tam.

Kromě silných emocí skladba zaujme také velkým rozsahem a pěveckou technikou. „Chvíli jsem studovala operu, což mi otevřelo velký rozsah. Cítila jsem, že mám velký hlas, a chtěla jsem umět ho ovládat. Proto jsem hodně cvičila rozsah na operních áriích. A to mě posílilo.“

Neotřelé charisma Lauře přidává také chlapecký vzhled, který mnozí přirovnávají k mladému Bobu Dylanovi. Kdysi možná byla nejistou autorkou, skrytou za jinými muzikanty, dnes je idolem, který s nadšeným publikem otevřeně sdílí příběhy ze svého soukromí.

Také ostatní skladby z nového alba napovídají, že schopnost napsat silnou píseň prvním hitem rozhodně nevyčerpala. Kdo nezískal lístky do Roxy, může LP zastihnout v létě na festivalu Colours of Ostrava.