Zloději v Berlíně ukradli zlatou minci. Váží sto kilo a může stát sto milionů korun

Zloději ukradli z muzea stokilovou minci (zdroj: ČT24)

Z berlínského Bodeho muzea zmizela stokilogramová zlatá mince. Neznámí pachatelé se do instituce na Muzejním ostrově, která vlastní jednu z největších numismatických sbírek na světě, vloupali v noci na pondělí. Nominální hodnota ukradené mince je vyčíslená na téměř 25 milionů korun, ale cena na trhu může být mnohem vyšší.

Zloději ukradli z berlínského muzea pamětní minci Big Maple Leaf s portrétem britské královny Alžběty II. na jedné a javorovým listem na druhé straně. S lupem se jim podařilo uniknout před příjezdem policie, která už našla jen žebřík na kolejích městské dráhy v těsném sousedství muzea.

Podle policie má vzácná mince průměr 53 centimetrů a tloušťku tři centimetry. Ačkoli má nominální hodnotu milion dolarů, podle listu Die Welt by se její cena na trhu mohla jen na základě hmotnosti zlata pohybovat v přepočtu kolem sta milionů korun.

Když byla mohutná mince před sedmi lety do muzea instalována, zvedali ji čtyři zaměstnanci muzea. Podle policie se neznámí pachatelé do budovy vplížili zadním oknem. „Muzeum teď musí ve spolupráci s policií podrobně prošetřit všechny zaměstnance, kteří byli v muzeu, prozkoumat systém alarmu a veškeré zabezpečení,“ uvedl mluvčí berlínské policie.

Pět zlatých mincí Big Maple Leaf odlitých ze zlata o ryzosti 99,999 procenta obsahu zlata v kovu vyrazila Kanadská královská mincovna v roce 2007. Jednu z mincí vlastní britská královna, jedna byla roku 2009 krátce vystavena také v pražském Obecním domě.