Divadlo dobra a zla. Slováci převedli Sedláčkův bestseller na jeviště

Bratislavské divadlo Štúdio L+S v sobotní premiéře představí divadelní adaptaci Ekonomie dobra a zla, úspěšné a široce překládané knihy českého ekonoma Tomáše Sedláčka. Inscenaci s podtitulem Dva manažeři na dně nastudovali herci Ján Jackuliak a Gregor Hološka a na jevišti se objeví i autor knižní předlohy.

Kniha Ekonomie dobra a zla - Po stopách lidského tázání od Gilgameše po finanční krizi byla přeložena do sedmnácti jazyků a v roce 2012 za ni Sedláček získal v Německu prestižní ocenění za nejlepší ekonomickou knihu roku. Východiskem její divadelní variace je krach burzovního makléře, který se začne ptát po smyslu ekonomie.

V režii Rastislava Balleka hra přibližuje ekonomická témata s prvky ironického kabaretu za živého hudebního doprovodu Samula Hoška a během půldruhé hodiny zahrne rozhovory, monology, taneční choreografie, projekce, pěvecká vystoupení či rapová čísla.

Herec Ján Jackuliak, který se ujme jedné z rolí, se u představení poprvé prezentuje i jako producent. Myšlenku využít právě zmiňovanou knihu jako předlohu ke hře zdůvodnil Jackuliak tím, že chtěl na slovenská divadelní prkna přinést něco nového. Celá příprava zabrala devět měsíců.

Sedláček: Ekonomická kniha divadelní hrou? To jsem si neuměl představit

„Některé myšlenky se podařilo vyjádřit lépe,“ hodnotí slovenské zpracování sám Sedláček. „Pro lidi, kteří neradi čtou dlouhé knížky, je to varianta, jak se netrápit. V dnešní době vizuální kultura převládá nad písemnou kulturou.“

Ekonom a komentátor veřejného dění se v inscenaci sám objeví, své vystoupení ale blíže komentovat nechtěl. Řekl jen, že ve svých sedmi letech si přál být hercem a že díky divadelní hře si to splní.

„Nedokázal jsem si představit, jak se z relativně akademické knížky dá udělat divadelní představení. Já jsem si vždy přál, aby se umění a ekonomie a vůbec vědní obory propojovaly,“ dodal.