Kráska z Leenane má v Ostravě poslední šanci na něco pěkného

U Bezručů nastudovali další hru Martina McDonagha (zdroj: ČT24)

Zapšklá stará panna a hypochondrická matka na zabití jsou hrdinkami hry Kráska z Leenane. Její autor, britský dramatik s irskými kořeny Martin McDonagh, opět nešetří pořádnou dávkou černého humoru. Zajít si pro ni diváci mohou do ostravského Divadla Petra Bezruče.

„Neustále váháme nad tím, kdo je manipulátorem a kdo obětí,“ popisuje vztah matky (Kateřina Krejčí) a dcery (Markéta Haroková) dramaturg David Košťák. Ženy jsou na sobě závislé, ale nemůžou se vystát. Zvláště mladší z nich má pocit, že svůj život příliš obětovala.  

„Kráska z Leenane je čtyřicetiletá žena, která žije v uzavřené venkovské komunitě na samém kraji Evropy. Má jisté ambice, ale už moc nevěří tomu, že se její život naplní. Přesto se ocitne v momentě své poslední šance,“ naznačil režisér Janusz Klimsza.  

Břitkou studii o lidských vztazích a s nádechem irské whiskey doprovází na jevišti hudba z 60. a 70. let. „Šli jsme cestou drobného retra, což mám osobně rád. Hra je hodně krutá a zároveň absurdní. Vypovídá o tragikomickém pohledu na svět,“ doplnil režisér.

U Bezručů nastudovali další hru Martina McDonagha (zdroj: ČT24)

V Irsku hráli Krásku z Leenane poprvé před deseti lety. Inscenace u Bezručů je jejím desátým uvedením na českých jevištích. 

Uložit