Nejen zima a vodníci. V Opavě vystavují i Ladovy karikatury

Zima na vsi, vodník či ponocný, nejznámější motivy obrazů Josefa Lady nechybí ani na výstavě, kterou opavský Dům umění připomíná 130 let od narození a 60 od úmrtí tohoto českého malíře. Galerie představuje ale i Ladovu méně známou tvorbu, například jeho satirické kresby.

Pablo Picasso o Ladovi řekl, že je nejlepší český malíř. Syn ševce, vyučený malíř pokojů a kulis, který od dětství neviděl na jedno oko, začínal na počátku jako kreslíř. Jeho satirické kresby pro různé časopisy byly tehdy ještě vzdálené známému ladovskému rukopisu. „Lidé ho mají zafixovaného především jako malíře pohádkových výjevů, ale je třeba vědět, že nebyl mimo realitu, že se musel konfrontovat s dobou,“ upozorňuje kurátor Jan Kunze.

Postupně Lada od karikatur přecházel k ilustracím knih pro děti - pro malé čtenáře i psal, třeba příběhy o Kocouru Mikešovi nebo bubácích a hastrmanech - a i dospělé. Například vtiskl podobu dobrému vojáku Švejkovi.

Dům umění v Opavě vystavuje tvorbu Josefa Lady (zdroj: ČT24)

Začal také malovat venkovské obrázky, jak je znal z rodných Hrusic. „Lada je i jeden z prvních předchůdců českého komiksu. Vystavujeme například cyklus Jak se dělají noviny,“ doplnil kurátor.

Tvorbu Josefa Lady, známou i méně známou, si návštěvníci v Domě umění mohou prohlížet až do 7. května.