Metallica potřebuje k sebedestrukci i české publikum, přijede příští rok

Po čtyřech letech potěší americká heavymetalová skupina Metallica české fanoušky. WorldWired Tour k desce Hardwired… To Self-Destruct ji 2. dubna příštího roku dovede i do O2 areny.

Metallica naposledy v Praze koncertovala v roce 2014 na holešovickém výstavišti na festivalu Aerodrome se speciální show s názvem By Request (recenze) složenou ze skladeb na přání tuzemského publika. Předtím hrála v roce 2012 v Edenu k 20. výročí vydání svého nejslavnějšího „černého“ alba.

Kapelu založil v roce 1981 v Los Angeles Lars Ulrich spolu s Jamesem Hetfieldem. Metalová skupina získala velký ohlas na své desky Ride the Lightning z roku 1984 a Master of Puppets z roku 1986. Druhá z nich se stala prvním metalovým albem, které zařadila americká Kongresová knihovna do Národního registru nahrávek. Mezi hudební superhvězdy pak kapelu katapultovalo „černé album“ z roku 1991.

Poslední desku vydala čtveřice ve složení Kirk Hammett (kytara), Robert Trujillo (baskytara), Lars Ulrich (bicí) a lídr kapely James Hetfield (zpěv, doprovodná kytara) loni v listopadu, a to po osmi letech.

Evropské turné naplánovala Metallica až do května příštího roku, jako předkapela se pak představí norští Kvelertak. Čekají ji čtyři desítky vystoupení, klasický předprodej na to pražské začne 24. března.