Nejlíp jim bylo. Mňága a Žďorp slaví třicetiny

Mňága a Žďorp o třicetiletém výročí (zdroj: ČT24)

Albem Třínohý pes slaví hudební skupina Mňága a Žďorp třicet let na scéně. K výročí si nadělila také jarní turné, které začalo ve čtvrtek v brněnském klubu Fléda.

„Když jsme začali, nikdo nepočítal s tím, že vydržíme se tím živit déle než pět let, ale pořád to nějak jde. Samozřejmě že byla spousta okamžiků, kdy člověk říkal, že s tím praští, zvlášť když jsme byli mladší, bylo takový divočejší,“ přiznává kytarista Martin Knor. Přesto fanouškům slibuje, že je Mňága bude „ještě spoustu let otravovat“. 

Úplné počátky kapely spadají do roku 1983, kdy její předchůdce, skupina Slepé střevo, zkoušla na zahradě frontmana Petra Fialy ve Valašském Meziříčí. Uskupení s názvem Mňága a Žďorp poprvé vystoupilo o pět let později na festivalu Valašský špalíček. První album Made in Valmez vyšlo v roce 1991 a obsahovalo jeden z největších hitů Mňágy Hodinový hotel. Počítá se k nim třeba i skladba Nejlíp jim bylo z alba Ryzí zlato (1995).

„Uteklo to, ale bylo to báječné,“ shrnuje Fiala. „Příhod a zážitků byly desetitisíce. A my to přijímáme, je to dobré, snažíme se poučit z toho špatného a jedeme pořád dál.“ Dokladem je i nejnovější album Třínohý pes. „Zní trochu jinak než ty předcházející, ale jsme to pořád my. Je to pořád veselá hudba s hustými texty,“ říká Fiala.

Desku představí v březnu a v dubnu v téměř dvacítce měst, nejen českých, ale i slovenských.

Žijeme, užíváme si, bereme to, jak to přijde, jsme pokorní. Chodíme do fitka ráno, večer paříme, tak aby to tak bylo jin a jang. Abychom umírali spokojení a šťastní, že jsme si to fakt užili.
Petr Fiala