Špalíček Jiřího Trnky se po 70 letech vrací do kin

Restaurovaný Špalíček jde do kin (zdroj: ČT24)

Špalíček národních písní a říkadel od Mikoláše Alše si Jiří Trnka vybral před sedmdesáti lety pro svůj první celovečerní loutkový film. Lyrické vyprávění se nyní v restaurované podobě vrátilo na plátna kin.

Špalíčkem vtiskl Trnka novou podobu žánru loutkovému filmu, který byl v té době považován spíš za nenáročnou tvorbu. Snímek poeticky zobrazuje během čtyř ročních období zvyky a tradice po staletí udržované na českém venkově. Dokresluje je hudba Václava Trojana s motivy lidových písní, zpívanými Kühnovým dětským sborem.

Přestože doma běžel film před poloprázdným sálem, zahraniční kritici mu přáli. Například v roce 1948 si Trnka odvezl z filmového festivalu  v Benátkách Zlatou medaili. „Dokonce vytvořili speciální soutěžní kategorii, aby cenu mohl získat,“ doplnila restaurátorka Tereza Frodlová z Národního filmového archivu, který Špalíček do kin uvádí.

Trnka Špalíček vytvořil ruční animací, „okénko po okénku“. Při restaurování jich bylo třeba prohlédnout více než 115 tisíc. Původní chyby ale restaurátoři záměrně ponechávali. „Při detailním průzkumu jsme třeba objevili, že v několika okénkách je zachycen animátor nebo jeho ruka,“ uvedla příklad takového pochybení Tereza Frodlová.

Digitalizace pokračuje až do pravěku

Národní filmový archiv už zrestauroval v rámci projektu digitalizace českého filmového dědictví během dvou let patnáct filmů, například muzikál Starci na chmelu nebo pohádku Tři oříšky pro Popelku. Průměrně se přitom do filmových laboratoří dostane jen jeden snímek ročně. Rozsáhlejší nabídka loni přilákala zahraniční festivaly, například sci-fi snímek Ikarie XB 1 se představil v Cannes a na Berlinale.

Digitální restaurování Barona Prášila - před a po
Zdroj: Nadace české bijáky

Na omlazující kúru čekají ve skladech ještě nejméně dvě stovky snímků. Letos se obnovené premiéry nejspíše dočká i Cesta do pravěku režiséra a animátora Karla Zemana. Díky projektu Čistíme svět fantazie, do něhož je zapojena i Česká televize, byly už v obnovené premiéře uvedeny filmy Vynález zkázy a Baron Prášil