To jsou panoramata! V Třebíči zprovoznili historický stereoskop

V Třebíči opravili a zprovoznili historický stereoskop Kaiserpanorama. Přes sto let staré zařízení, které je jakýmsi předchůdcem kina, bude veřejnosti přístupné od poloviny března. Po Brně se tak Třebíč stane teprve druhým místem v republice, kde je stereoskop v provozu.

Město si slibuje, že turisté budou do Třebíče přijíždět nejen za bazilikou sv. Prokopa nebo židovskou čtvrtí, ale právě i za stereoskopem. Restaurátorské práce na historickém zařízení trvaly téměř dva roky. „Bylo uloženo přibližně 25 let v depozitáři, v ne moc dobrých podmínkách,“ vysvětlil náročnost oprav ředitel Muzea Vysočiny Třebíč Jaroslav Martínek, do jehož sbírek Kaiserpanorama patří.

„Bylo to palivový dříví,“ zhodnotil stav stereoskopu restaurátor Robert Vítek. Technická dokumentace neexistovala, při práci tak musel zapojit svou zkušenost a fantazii. Výsledek předčil očekávání, i přesto, že původní mechanismus se nepodařilo rozpohybovat. Chybí mu motor s převodovkou.

Původní zařízení i místo, nové fotografie

„Přístroj sloužil pro hromadné předvádění stereoskopických fotografií – diapozitivů na skleněných deskách. Diváci byli usazeni v kruhu okolo přístroje a každý hleděl do dvojice okulárů, před nimiž se postupně otáčel buben se sérií stereodiapozitivů,“ popsal fungování stereoskopu Martínek.

V Třebíči zprovoznili historický stereoskop (zdroj: ČT24)

V Třebíči byla takzvaná Žákova mezinárodní světová panoráma v provozu již na začátku minulého století v domě U Měšťanů na Karlově náměstí. V polovině století byla umístěna na městské plovárně na Polance a později v renesančním Malovaném domě.

Na stejném místě si zařízení budou moci prohlédnout návštěvníci i od 15. března letošního roku. Použita byla polovina z původních 20 čelních desek panoramatického stereoskopu. Uvnitř je ale instalovaná nová digitální technologie, na níž je nahrán soubor čtyřiceti fotografií.