Ornitologie je nejkrásnější knihou světa. Čech uspěl s „prázdnou“

V Německé národní knihovně v Lipsku vybírají od roku 1963 nejkrásnější knihy světa. V aktuálním ročníku porota hodnotila téměř šest set výtisků ze třiceti dvou zemí. Hlavní cenu - Zlatou literu - získala nizozemská kniha o ornitilogii. V dalších kategoriích bylo oceněno ještě třináct titulů, mezi nimi také kniha od českého autora.

Autoři vítězné publikace Ornitolige - Anne Geene a Arjan de Nooy - zaplnili podle vyjádření poroty zábavnou formou mezery ve výzkumu ptactva. Jejich fotografie se pohybují na hranici serióznosti a ironie a dávají známé věci do nových souvislostí.

Vedle hlavní ceny byly uděleny také tři medaile. Zlatá náleží Petru Jamborovi za jeho bakalářský projekt na fakultě výtvarných umění v Brně. Knihou Palimpsest odkazuje ke starým palimpsestům, kdy byl z pergamenů či z papyru seškrabávám původní obsah, aby se daly znovu použít. Jambor stejným způsobem postupoval u pětatřicet let staré knihy o olympiádě, nový obsah ale nepřidal, nechává působit čistou plochu papíru, osamocené rámečky jako připomínku mizení paměti a pomíjivosti historie. Za originální dekonstrukci knihy získal už mimo jiné v roce 2015 Cenu ministerstva kultury.

Zlatou medaili získala kniha Petra Jambora (zdroj: ČT24)

Stříbrnou a bronzovou medaili a také čestné uznání získalo dalších dvanáct titulů, například čínská publikace o morfologii, japonská encyklopedie, portugalská knížka pro děti nebo švýcarská kapesní monografie tvůrce plakátů Bernarda Chadebeca.

Nejkrásnější knihy světa 2017
Zdroj: ČT24