Britské muzeum si plní americký sen. Pomáhá mu pop-art

Britské muzeum prožívá americký sen. Stejnojmenná výstava pop-artu ukazuje umění za oceánem inspirované populární hudbou a rychle nabytým blahobytem po skončení druhé světové války.

Elán a radost, kterou Američané zažívali během padesátých a šedesátých let, zachycují dvě stovky děl od známých i méně významných autorů. Nechybí ani Andy Warhol a jeho ikonická díla.

„Byla to prosperující doba. Lidé mohli nakupovat luxusní zboží, jako automobily, televize, pračky nebo lednice, a díky tomu se dle mého názoru rozšiřoval i trh s uměním,“ popisuje tehdejší americkou společnost kurátorka Catherine Dauntová.

Britské muzeum vystavuje americký sen (zdroj: ČT24)

Tehdejší dobu přibližuje výstava prostřednictvím sítotisků, které umění zpřístupnily i širokým masám. Pop-art mohl chrlit díla jako na běžícím pásu. Muzeum chce proto tuto techniku představit i jako samostatný druh umění. „Doufám, že lidé pochopí, že tisk může být stejně zajímavý a stejně dynamický a smělý jako malířství či sochařství,“ podotýká Dauntová.

I do těchto děl se totiž otiskly sociální a kulturní problémy tehdejší Ameriky, včetně rasismu, sexismu nebo později v osmdesátých letech obav z epidemie AIDS. Návštěvníci mohou znovu americký sen prožívat v Britském muzeu do 18. června.