Středověké rukopisy mají svou krásu a tajemství, ukazují v Ostravě

V Ostravě vystavují středověké rukopisy (zdroj: ČT24)

Středověk je vnímán jako období temna, neplatí to ale pro tehdejší umění, dokládá v Ostravě už třetí výstava přibližující krásu a tajemství středověkých rukopisů. Šestadvacet exponátů dokládá pestrost středověku i myšlenkové a umělecké bohatství oné doby. Umělecké kopie či faksimile si lze prohlížet ve dvou ostravských knihovnách.

Výstavy návštěvníky seznámí s díly od konce sedmého do počátku šestnáctého století. V knihovně Galerie výtvarných umění na Poděbradově ulici si mohou prohlédnout nejstarší učebnice chirurgie, právnické spisy nebo Codex Manesse – sbírku milostné lyriky ze 14. století.

Vědecká knihovna na Prokešově náměstí představuje středověkou malbu od Irska přes západní Evropu až po naše země. Nejexotičtější exponát pochází až z Arménie. Zaujme i bestiář, tehdy oblíbená kniha popisuje skutečná i mytická zvířata, jejich vlastnosti a chování a přibližuje, jak si naši předci představovali exotická zvířata.

„Vedle nich jsme zařadili faksimile nejcennějšího rukopisu u nás, tzv. Vyšehradský kodex, který byl namalován ke korunovaci prvního českého krále,“ upozornil autor výstavy Marek Zágora.

Rukopisy byly drahé ve středověku i dnes

„Rukopisy byly velice cenné, určeny byly pro významné panovníky, bohaté šlechtice,“ podotkl, že originály vystavených památek byly vzácné už v době svého vzniku. Čím kvalitnější barvy se používaly, tím byl rukopis vzácnější. Na významnosti mu dodávalo také použití zlata coby symbolu věčnosti. „Kladl se velký důraz i na použitý pergamen, tedy z jakého zvířete byl vytvořen materiál, na nějž se psalo, respektive malovalo,“ doplnil.

Faksimile Vyšehradského kodexu
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

Až na dvě výjimky jsou všechny texty zapůjčené od soukromých sběratelů. „Knihovny nemají na to, si něco takového pořídit. Cena faksimile se v Česku pohybuje od sto tisíc korun nahoru,“ vysvětlil Zágora. Například oficiální cena kopie bible Václava IV. v osmi svazcích je stanovena na 29 900 euro. Ani její ukázka na dvojvýstavě nechybí. K vidění je třeba také Zlatá bula.  

Do Galerie výtvarného umění se zájemci za „krásou a tajemstvím středověkých rukopisů“ mohou vydat do konce března, do vědecké knihovny až do 3. května. Předchozí výstavy středověkých manuskriptů se konaly v roce 2010 a 2012.