Kam letos na hrady a zámky? Památky znovu patří renesanční šlechtě

Hrady, zámky a další památky ve správě Národního památkového ústavu se v nové sezoně ohlédnou za renesančními šlechtickými rody české historie. Rok renesanční šlechty již zahájila výstava Mars a Venuše na Pražském hradě, která představuje umělecká díla z časů Rudolfa II. Kromě tematického programu letos památkáři přichystali na několika objektech elektronické průvodce pro neslyšící.

„Rok renesanční šlechty je po velmi úspěšném Lucemburském roku připomínajícím odkaz Karla IV. dalším dílem ze série našeho dlouhodobého projektu Po stopách šlechtických rodů,“ zve návštěvníky na novou sezonu ředitelka památkového ústavu Naďa Gorycková.

Návrat renesanční šlechty

Renesanční rok již symbolicky otevřela výstava na Pražském hradě nazvaná Mars a Venuše, na níž se návštěvníkům představují klíčová umělecká díla z časů císaře Rudolfa II., která jsou ve sbírkách hradů a zámků ve správě Národního památkového ústavu. Na expozici, již návštěvníci mohou zhlédnout do konce dubna, jsou zastoupeny obrazy rudolfínských umělců a skvosty nizozemského, francouzského a německého malířství.

Další program ve znamení šlechty a renesance se během sezony odehraje na třiceti hradech, zámcích a dalších objektech. „Často půjde o objekty, které nepovažujeme za renesanční, ale které ukrývají některé renesanční poklady, například zámek Konopiště,“ uvedl Jan Cieslar, mluvčí Národního památkového ústavu.

K renesanci se letos váže hned několik historických výročí. Celoevropský kontext je dán rokem 1517, kdy vystoupení Martina Luthera zahájilo hnutí reformace a vlnu evropského humanismu.

V kontextu českých zemí je významné výročí spojeno s rokem 1527, kdy se konala korunovace Ferdinanda I. Habsburského. „S tím souvisí nástup renesance do českých zemí. Většina lidí bude znát Letohrádek královny Anny, jeho manželky, na Pražském hradě, který je považován za symbol renesance,“ připomíná Jan Cieslar.

Hrady a zámky ve znamení renesance (zdroj: ČT24)

Vyvrcholením renesančního roku má být výstava Arcivévoda Ferdinand II. Tyrolský na renesančním zámku Březnice nebo nová expozice s názvem Moravský aristokrat v labyrintu světa na zámku v Bučovicích.

Do Prahy se Rok renesanční šlechty vrátí na konci sezony výstavou Podoby a příběhy, která nabídne kolekci renesančních portrétů a osobních předmětů nejvyšší české a moravské šlechty. Menší výstavy a kulturní akce k Roku renesanční šlechty připravuje asi 30 dalších hradů a zámků, na nichž zanechala renesance stopy.

Součástí Roku renesanční šlechty se stane také tradiční Hradozámecká noc, která proběhne na konci srpna na zámku v Náměšti nad Oslavou. Návštěvníci se mohou těšit na mimořádně otevřenou oratoř zámecké kaple s vystavenou šestidílnou Biblí kralickou, velmi cenným renesančním tiskem, jenž vznikl za Žerotínů na náměšťském panství.

Vybrané památky nabídnou elektronické průvodce pro neslyšící

Kromě programu chystá Národní památkový ústav také novou techniku. Jako letošní novinku zavádí elektronické průvodce pro neslyšící. „Koncem loňské sezony jsme je otestovali a v sezoně 2017 už budou součástí nabídky na státních zámcích v Náměšti nad Oslavou, Jaroměřicích nad Rokytnou a na Červené Lhotě,“ uvedla ředitelka Naďa Gorycková.

Projekt již běží od loňska v Květné zahradě v Kroměříži. Neslyšící může běžnou návštěvnickou trasu projít s tabletem a za doprovodu videonahrávky ve znakovém jazyce.

Krajina je také kulturní dědictví

Vedle renesanční šlechty zvolili památkáři tématem roku 2017 také českou krajinu, aby upozornili, že nejen význačné stavby, ale také krajina je součástí kulturního dědictví. Památkový ústav při této příležitosti připravuje řadu výstav, přednášek nebo vycházek.

Krajinu chápeme jako živoucí kroniku, která vypovídá o naší historii.
Jan Cieslar
Národní památkový ústav

Například výstava Telč v průběhu staletí seznámí návštěvníky zámku s historickým vývojem telčského panství od poloviny sedmnáctého století do roku 1945 a poukáže na skutečnost, že panství není jenom zámek, podstatné je také hospodářské zázemí. Konkrétně pro Telč byl klíčový rozvoj rybníkářství a lesního hospodářství.

Nová sezona začne na většině hradů a zámků ve správě státu v dubnu. Některé objekty ale své brány otevřou dříve. Loňská sezona byla stejně jako několik let předtím rekordní: loni se na státní památky přišlo podívat 5,6 milionu lidí, což je o půl milionu více než v roce předchozím.