Hanke aneb Fotí celá rodina. Výstava nabízí snímky z World Press Photo

Hned sedm fotografů z jedné rodiny nabízí výstava Rodinné balení. Koncept vymyslel Jiří Hanke, spolu s ním vystavuje jeho žena, dcera, dva vnuci a také syn Michael Hanke, který nedávno vyhrál druhou cenu na World Press Photo. Rodinnou sestavu doplňují snímky, které nafotil Jiří Hanke senior.

Reprezentativní průřez tvorbou členů rodiny Hankeových, kteří se věnují či věnovali fotografii, vystavuje galerie Czech Photo Centre v Praze-Stodůlkách. Vystavené jsou také snímky Michaela Hankeho ze série Šachy s podtitulem Turnaje mládeže, oceněné na World Press Photo 2016. Premiérově vystavuje kromě jiného fotky z nového souboru Plesová sezona. Výstava Rodinné balení potrvá do 29. března.

Emoce a šachy

Michael Hanke v únoru za soubor fotografií z dětských šachových turnajů získal prestižní cenu soutěže World Press Photo, v kategorii sportovní reportáž dostal druhé místo. „Je to zatím můj ve světě nejúspěšnější soubor. Loni jsem byl ve finále s jinými snímky z tohoto souboru,“ uvedl fotograf. „Napadlo mě najít emoce tam, kde by spoustu lidí nenapadlo je hledat,“ řekl k šachovým snímkům.

Šachový soubor opakovaně uspěl také v soutěži Czech Press Photo. Série obstála v loňském ročníku v kategorii Umění a zábava a byla také mezi nominovanými na Cenu diváků v Czech Press Photo 2015.

Michael Hanke, jak sám říká, rád fotí obyčejné situace. Na novém souboru pracuje přes dva roky. Fotografuje plesy na vesnicích, myslivecké nebo hasičské bály. „Prostě místa, kde jsem schopen zachytit to syrové člověčenství. Ty nejsilnější emoce, které ti lidé mají a jsou schopni v nestřežených okamžicích je odhalovat,“ říká fotograf.

Otisky generace

Otcem Michaela Hankeho je fotograf Jiří Hanke, který se v rodném Kladně už 40 let věnuje také galerijní činnosti, matka Jiřina Hankeová je také fotografka a výtvarnice. Jiří Hanke představuje výběr fotografií z cyklu Otisky generace, kdy na portrétech rodičů s dětmi sleduje rodové podobnosti i rozdíly. Jiřina Hankeová prezentuje soubor Totéž jako jiné, který s přirozenou prostotou proměňuje notoricky známé objekty.

Průřez tvorbou rodiny Hankeových (zdroj: ČT24)

Dcera Jiřího a Jiřiny Hankeových Lucie Halamíková připravila ukázky ze souboru Hodiny baletu, v němž zachycuje vývoj tanečníků od prvních baletních krůčků až po přípravu profesionálních umělců.

Fotografie ukazující neobvyklým způsobem letadla pocházejí od Dominika Hankeho, Michaelova syna, a snímky ze souboru Světla a záblesky jsou od syna Lucie Halamíkové Vojtěcha.