Sametová noc v Řeznické: režimy se mění, chuť po moci zůstává

Sametová noc v Řeznické: režimy se mění, chuť po moci zůstává (zdroj: ČT24)

Co všechno je člověk schopen udělat, aby získal moc? Sametová noc slovenských autorů Valerie Schulczové a Romana Olekšáka se vrací k událostem listopadu 1989. Na Slovensku hru poprvé uvedli před třemi lety, českou premiéru připravilo na konec února pražské Divadlo v Řeznické.

V prvním týdnu sametové revoluce stále nic není jisté, přesto už začal boj o funkce a moc. Na oslavu narozenin doktora Morávka téměř nikdo nepřijde. Jen jeho milenka, naivní a plná ideálů. Doktor se ale rozvést nechce, s manželkou by ztratil i vliv a kontakty svého tchána, vysokého stranického funkcionáře. Pěkný dárek Morávkovi přichystá doktorský kolega Bureš, převlékač kabátů byl ještě před týdnem aktivní člen strany, nyní jako člen revolučního výboru žádá po svém nadřízeném, aby odstoupil z funkce.

Jsme vyrovnáni s minulostí?

„S listopadem 89 a komunistickou minulostí jsme se nevypořádali, na Slovensku navíc ani s fašistickou minulostí,“ vysvětlila spoluautorka hry a režisérka Valeria Schulczová, proč Sametová noc vznikla. Současný společenský marasmus je podle autorů důsledkem útěků před minulostí a zodpovědností. Doplněný nostalgií po starých časech.

Mezi hlavními hrdiny příběhu vypukne souboj, v němž je svědomí zbytečnou přítěží, naopak výhodou je vypočítavost a schopnost během okamžiku změnit názor, jak se to zrovna hodí. „Svoboda je strašně těžká. Být zodpovědný sám za sebe není každý ochoten přijmout,“ obává se Schulczová.

Jan Plouhar, Alena Kulovaná
Zdroj: Facebook/Divadlo v Řeznické/Alena Hrbková

Ve slovenské verzi nese hra název Doktor Macbeth a je volnou parafrází klasického shakespearovského příběhu o posedlosti mocí. Na programu ji má stále Městské divadlo Pavla Országha Hviezdoslava v Bratislavě. Českou Sametovou noc lze prožít v Divadle v Řeznické během března ještě třikrát - spolu s herci Miroslavem Etzlerem, Zuzanou Slavíkovou, Janem Plouharem a Veronikou Khek Kubařovou či Annou Kulovanou v roli zdravotní sestřičky.