S Kafkou nelze udělat krátký proces. Je současný, ukazuje divadlo

Prostý lidský jedinec válcovaný mašinérií soudů je tématem mezinárodní inscenace The Trial, tedy Proces, inspirované románem Franze Kafky. Petrohradský režisér Maxim Didenko rozehrává v syrovém prostoru bývalého pražského Kina 64 U Hradeb doslova zápas o člověka.

Didenko se inspiroval vedle Kafky i autentickými přepisy výslechů současných politických vězňů a jejich korespondencí. Reflektuje i procesy z období stalinismu a s odsouzenými nacisty v Norimberském procesu. „Mohli jsme si vybírat, které procesy nás zaujaly. V inscenaci máme výpovědi současných, skutečných ruských lidí a také kousek z procesu s Miladou Horákovou,“ doplnila performerka Nela Kornetová.

Kafka je pro mě neuchopitelný, přináší otázky, které neumím zodpovědět. Proces jsem si vybral, protože to, co se děje dnes všude ve světě, je nevyzpytatelné. Jde o mašinérii, se kterou nemůžeme nic dělat, nějakým způsobem je všudypřítomná. Tenhle stroj, kterému říkáme civilizace, z nás dělá vězně, proto mě to téma zajímá.
Maxim Didenko

Téma propojil Didenko s prostorem zchátralého kina. „S ohledem na toto místo používáme filmovou řeč. Vše snímají kamery, inscenace je tedy něco mezi divadlem a filmem. Navíc realitu dnes více ovládají média než naše životy,“ poznamenává režisér.

Šest performerů propojuje tanec a pohyb s prvky hudebního a dokumentárního divadla. „Bylo to prozkoumávání, hraní si, hledání,“ říká o zkouškách jeden z účinkujících Martin Šalanda. „Se zimou a chladem v tomto prostoru přicházela zachmuřená nálada,“ přiznává.

Kafkův Proces jako experimentální divadlo o současnosti (zdroj: ČT24)

Kino 64 U Hradeb bylo prvním nově vybudovaným poválečným biografem v Praze. Na svou dobu bylo špičkově vybavené, v šedesátých letech měla většina filmů premiéru právě tady. Provoz ukončil nástup multikin v 90. letech a následný projev. Dílo zkázy dokonaly povodně, prostor nyní čeká na obnovu. 

Divadlo inspirované Franzem Kafkou je jednou ze snah, jak ho znovu oživit. V druhé premiéře zde mohou diváci The Trial vidět 28. února.